Direct naar de content

Lever je mooiste foto, verhaal of tekening over het stadhuis in

Voor de viering 100 jaar stadhuis staat de aankomende periode een foto-, verhalen- en tekenwedstrijd op de planning. Vanaf 1 april tot en met 30 juni 2015 kan iedereen met een goed verhaal, spraakmakende foto of creatieve tekening over het stadhuis deelnemen aan de wedstrijden.

Het Rotterdamse stadhuis bestaat deze periode 100 jaar. Voor de viering hiervan is een feestelijk programma samengesteld dat begon op 12 augustus 2014 en eindigt op 15 juli 2015. Deze laatste dag is het stadhuis open voor publiek en kunnen bezoekers de inzendingen van de wedstrijden bekijken in de speciaal daarvoor ingerichte tentoonstelling.

Verhalenwedstrijd
De verhalenwedstrijd staat in het teken van persoonlijke verhalen, anekdotes en herinneringen over het stadhuis. Aan Rotterdammers de vraag om hun bijzondere, vrolijke of juist ontroerende verhalen in maximaal 400 woorden te delen met de stad. Deelnemers kunnen hun verhaal aanleveren via: 100jaarstadhuis@rotterdam.nl. Geef hierbij ook naam en telefoonnummer op. Door aan de wedstrijd mee te doen, delen zij niet alleen hun verhaal maar maken ook kans op een prijs.
Een jury, bestaande uit burgemeester Aboutaleb, Linda Malherbe (mede-oprichtster en bedenker van Verhalenhuis Belvédère) en Arie van der Krogt (Rotterdamse ambtenaar, dichter, zanger en liedjesschrijver), kiest uit alle verhalen de tien mooiste. De winnaars krijgen het boek ‘Stadhuis Rotterdam – 100 jaar een baken in de stad’ en hun verhaal wordt gepubliceerd tijdens de tentoonstelling.

Fotowedstrijd
Een trouwerij, bijzondere gebeurtenis voor het stadhuis, een opa als raadslid… Veel mensen hebben iets speciaals met het stadhuis en dit vastgelegd op beeld. Wij ontvangen graag deze bijzondere foto’s over 100 jaar stadhuis. Deelnemers kunnen hun digitale foto mailen naar 100jaarstadhuis@rotterdam.nl o.v.v. naam en telefoonnummer en -indien gewenst- een korte toelichting op de foto in maximaal 25 woorden. Wij ontvangen bij voorkeur graag foto’s tussen de 1 en 4 MB groot. Mocht het lastig zijn om de foto digitaal aan te leveren, kan men een e-mail sturen naar bovengenoemd e-mailadres of bellen met 010 – 267 3038. Er wordt dan samen bekeken hoe de deelnemer de foto het beste kan aanleveren.
Een jury, bestaande uit wethouder Visser (Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport), fotograaf Ossip van Duijvenbode en fotograaf Joop Reijngoud, kiest uit alle foto’s de twintig mooiste. De winnaars krijgen het boek ‘Stadhuis Rotterdam – 100 jaar een baken in de stad’ en hun foto krijgt een plaats in de tentoonstelling.

Tekenwedstrijd
Ook voor de tekenwedstrijd geldt dat de tekening over alles dat met het Stadhuis te maken heeft mag gaan. Hoe zien Rotterdammers het stadhuis? Geven zij de burgemeester een hand? Of hebben zij eens iets bijzonders in het Stadhuis meegemaakt? De tekening kan (liefst ongevouwen en niet groter dan een A4) ingeleverd worden bij de receptie in de hal van het Stadhuis (Coolsingel 40). Of per post: Stadhuis Rotterdam, t.a.v. Sabine Wigmans, Externe betrekkingen en kabinet, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam. Of digitaal, via: 100jaarstadhuis@rotterdam.nl. Zet op de achterkant van de tekening in duidelijke letters uw naam, leeftijd en telefoonnummer. De tekeningen worden beoordeeld per leeftijdscategorie. De categorieën zijn: 4-6 jaar, 7-9 jaar, 10-12, jaar, 13-15 jaar en 16 jaar en ouder.
Een jury bestaande uit wethouder de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) en Ariadne Urlus (SKVR, manager SKVR en Taal) en Kaoutar Tribou (communicatie griffie) kiest uit alle tekeningen de tien mooiste. Getracht zal worden om alle ingeleverde tekeningen in het Stadhuis tentoon te stellen vanaf 15 juli. De tien winnaars ontvangen een mooi Rotterdams boek. De drie beste tekenaars ontvangen daarnaast een (kinder)rondleiding met twee vriendjes of vriendinnetjes en een ontmoeting met de burgemeester. Voor de ouders wordt tegelijkertijd een reguliere rondleiding verzorgd.

Eeuwfeest
De wedstrijden maken onderdeel uit van de viering van 100 jaar stadhuis. Op 12 augustus 2014, de dag waarop 100 jaar geleden de eerste paal van het stadhuis de grond in ging, is gestart met de viering van het jubileum. Het afgelopen halfjaar hebben er al diverse publieksactiviteiten plaatsgevonden rond deze viering. Zo is het stadhuis meerdere malen opengesteld voor publiek, vond er een boekpresentatie plaats en zijn er lezingen georganiseerd.
Naast de wedstrijden, vieren we dit jaar nog de oplevering van het orgel en komt er een debat voor jongeren/studenten rond het thema: ‘Het Stadhuis anno 2040. Hoe zie jij de toekomst van het Stadhuis?’ De laatste dag van de viering 100 jaar stadhuis is op 15 juli. Die dag is het precies 100 jaar gelden dat koningin Wilhelmina de eerste steen legde van het stadhuis. Tot een feestelijke officiële opening is het overigens nooit gekomen; dat vond het gemeentebestuur ongepast tegen de achtergrond van de oorlogsjaren 1914 – 1918.

Het totale programma van ‘100 jaar stadhuis Rotterdam’ en meer informatie staat op de website www.rotterdam.nl/100jaarstadhuis.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl

of met Sabine Wigmans – projectleider viering 100 jaar stadhuis, telefoonnummer: 010 – 267 30 38, mail: ls.wigmanswieringa@rotterdam.nl.