Direct naar de content

Leuvepaviljoen; nieuwe blikvanger in Maritiem District Rotterdam

De voorbereidingen voor de start bouw van het Leuvepaviljoen aan de Leuvehaven zijn begonnen. Drie oude paviljoens maken plaats voor één nieuw gebouw. Het grotendeels uit glas opgetrokken Leuvepaviljoen wordt een nieuwe blikvanger in het Maritiem District. Het gebouw is ontworpen door Moederscheim Moonen Architects. Het biedt plek aan het Havenbedrijf Rotterdam, het Maritiem Museum Rotterdam en twee horecagelegenheden.

Het transparante gebouw heeft een kortere lengte dan de drie bestaande paviljoens, waardoor er vanaf de Schiedamsedijk meer uitzicht komt op de Leuvehaven. Dit is een bijzondere plek waar in de 17de eeuw de Rotterdamse haven ontstond en die nu de thuishaven is voor de historische schepen van het Maritiem Museum. De omgeving rondom het nieuwe paviljoen krijgt meer groen en meer openbare zitgelegenheden.

“Het Leuvepaviljoen komt op een historische plek te staan met de Rotterdamse haven als thema. Het is mooi dat het Havenbedrijf terugkeert in het oude maritieme hart van de stad en dat er tegelijkertijd een prachtig uitzicht komt op de historische schepen van het Maritiem Museum. De geschiedenis en de toekomst van de haven krijgen zo een mooie nieuwe plek’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Wonen en Bouwen).

Vier gebruikers
In het multifunctionele Leuvepaviljoen brengt het Maritiem Museum twee werkplaatsen onder waar bezoekers kunnen zien hoe oude schepen in de museumhaven worden onderhouden. Ook komt er het Informatiepunt van Havenbedrijf Rotterdam. Verder is er ruimte voor twee horecagelegenheden met terrassen aan het water.

Aannemersbedrijf Bertens Bouw B.V. gaat de herontwikkeling van het Leuvepaviljoen uitvoeren. De bouw van het nieuwe paviljoen zal ongeveer een jaar duren.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mirjam Keunen, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, 06-28489454 of mm.keunen@rotterdam.nl