Direct naar de content

Lekker Fit! groente- en fruitaanpak werkt

22 – 25 april Lekker Fit! week

In 2011 werd op zeven scholen de Lekker Fit! groente- en fruitaanpak geïntroduceerd. Uit onderzoek op vijf locaties blijkt dat de aanpak werkt. Het gemiddelde percentage kinderen in groep 1/2 dat tijdens de ochtendpauze groente of fruit at, is toegenomen van 43% bij de voormeting naar 86% bij de eindmeting. Op een aantal scholen aten zelfs álle kinderen uit deze groepen groente of fruit tijdens de ochtendpauze, aan het einde van de testperiode. Daarnaast is het aantal kinderen uit groep 1 en 2 dat brood of andere tussendoortjes eet tijdens de ochtendpauze gemiddeld afgenomen van 69% bij de voormeting naar 23% bij eindmeting.

In de Lekker Fit! groente- en fruitaanpak staat centraal dat kinderen in de ochtendpauze uitsluitend groente en/of fruit eten, dat ze zelf hebben meegenomen van huis. Wethouder Antoinette Laan (sport en recreatie, kunst en cultuur): “Ik ben heel blij met deze resultaten. Met gezonde voeding in combinatie met voldoende beweging kun je niet vroeg genoeg beginnen, dan houden de kinderen dat hopelijk ook vol als ze ouder zijn en levert dat uiteindelijk gezondere en fittere Rotterdammers op. Dit schooljaar is de groente- en fruitaanpak dan ook uitgebreid naar 44 Lekker Fit! basisscholen.”

Op veel basisscholen eten kinderen in de ochtendpauze brood of een ander tussendoortje. Deze pauze wordt vaak gebruikt als uitgesteld ontbijtmoment door kinderen die thuis niet ontbijten. Ook worden veel calorierijke tussendoortjes gegeten. Hierdoor wordt de kans op overgewicht steeds groter. Het is daarom belangrijk om vroeg met gezonde voeding te beginnen.

Lekker Fit! week 2014: Groente en fruit, een Lekker Fit! besluit!
Vandaag openden burgemeester Aboutaleb en wethouder Antoinette Laan (sport en cultuur, sport en recreatie) de Lekker Fit! week in Sportcentrum Schuttersveld met kinderen van de Oscar Romeroschool, de Arentschool en kinderdagverblijf ‘t Opstapje. De Lekker Fit! week duurt van 22 tot en met 25 april en staat dit jaar in het teken van groente en fruit.

Alle Lekker Fit! scholen besteden deze week op diverse manieren aandacht aan gezonde voeding en beweging. Zo krijgen de kinderen tal van activiteiten over het eten van groente en fruit aangeboden (smaaklessen, groente- en fruitbingo) en lassen alle Lekker Fit! scholen tijdens de 10.00 uur pauze een groente- en fruitmoment in. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat kinderen op een speelse en educatieve manier met groente en fruit in aanraking komen. Daarnaast maken de kinderen kennis met nieuwe sporten door een divers aanbod van sportclinics. Ook organiseren de scholen zelf extra sportactiviteiten.

Op woensdagmiddag 23 april wordt een groente- en fruitspeurtocht georganiseerd. De Lekker Fit! -mascottes (Briljante Broccoli, Actieve Ananas en Pittige Paprika) verstoppen zich in drie parken in de stad en alle Lekker Fit! schoolkinderen mogen ze zoeken. Via hints op de Lekker Fit! website en social media kanalen krijgen ze tips over de locatie van de groente- en fruitmascottes. Uiteraard niet voor niets, want degene die ze als eerste vindt, wint een mooie prijs voor zijn of haar hele klas! Op het spel staat een kookworkshop van Pierre Wind, een voetbalclinic van Soufiane Touzani en een Bike Trial clinic van Rick Koekoek.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke van Gruijthuijsen, bestuursvoorlichter wethouder Laan, 06 – 13 15 51 20 of m.vangruijthuijsen1@rotterdam.nl