Direct naar de content

Lancering verfilming Hechting tegen vrouwelijke genitale verminking

Om vrouwelijke genitale verminking (meisjesbesnijdenis) bespreekbaar te maken, spelen ervaringsdeskundige acteurs het theaterstuk Hechting in scholen, buurthuizen en voor professionals in en rond Rotterdam en Den Haag. Om de boodschap nog intensiever te kunnen verspreiden is er nu ook een filmversie van het toneelstuk. De film is gemaakt in opdracht van de gemeente Rotterdam in samenwerking met GGD Haaglanden, Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond en Stichting Me & Society en te zien vanaf donderdag 10 maart a.s.

GGD Haaglanden, het CJG Rijnmond en de gemeente Rotterdam willen meer scholen en andere gemeenten de mogelijkheid bieden het gevoelige onderwerp vrouwelijke genitale verminking bespreekbaar te maken. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met Stichting Me & Society. De welzijnsstichting coördineert het inzetten van de acteurs, de dialoogleiding en de film. Indien nodig verwijst Me & Society door naar het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond voor een nazorgtraject in Rotterdam. In Den Haag wordt er doorverwezen naar het Centrum Jeugd en gezin in Den Haag.

Voor scholen in Rotterdam en Den Haag is het theaterstuk en de film gratis in te zetten. De voorstelling wordt bij voorkeur live gespeeld. Is dit niet mogelijk om welke reden dan ook, dan kan de film worden ingezet. Bij de film is altijd een dialoogleider aanwezig. Het live theaterstuk en de film zijn geschikt voor schakelklasleerlingen, zorg- en pedagogieopleidingen van (V)MBO/HBO scholen, (toekomstige) professionals in de zorg en migrantengroeperingen afkomstig uit een risicoland.

Interactief lespakket VrijHeden
De film en theaterstuk Hechting maken in Rotterdam onderdeel uit van VrijHeden. Dit interactieve lespakket van de gemeente Rotterdam wordt ingezet om allerlei moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken in scholen. Hieronder vallen activiteiten als confrontatie-theater met thema’s als eergerelateerd geweld, kindermishandeling, verwaarlozing, sexting en exposen.

Vast onderdeel van het lespakket VrijHeden is het bespreekbaar maken van schadelijke traditionele praktijken. Denk hierbij aan huwelijksdwang en achterlating en dus ook vrouwelijke genitale verminking. Problematiek waar een enorm taboe op rust en die daarom vaak niet besproken worden. Ze komen voort uit orthodoxe of conservatieve tradities en strikte opvattingen over seksualiteit en man/vrouwrollen. De acteurs én ervaringsdeskundigen kunnen en durven hierover op gepaste manier de confronterende gesprekken aan te gaan.

Wat is vrouwelijke genitale verminking?
Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) ofwel meisjesbesnijdenis, is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waar geen medische noodzaak voor is. Vrouwelijke genitale verminking kan ernstige lichamelijke, psychische en seksuele problemen veroorzaken. Het komt voor in ruim dertig landen in Afrika en het Midden-Oosten. In Nederland is VGV strafbaar. Op 1 januari 2018 woonden in Nederland bijna 41.000 vrouwen die zijn besneden. Naar schatting lopen 4.200 meisjes de komende 20 jaar risico op besnijdenis.