Direct naar de content

Koopweekenden Black Friday en Sinterklaas: gratis openbaar vervoer vanaf P+R terreinen

Wie in het Black Friday weekend en het weekend voor Sinterklaas parkeert op een van de vijf grootste P+R terreinen rondom Rotterdam krijgt gratis openbaar vervoer naar de stad. In deze weekenden is er geen treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal door geplande werkzaamheden van ProRail. De gemeente en de RET bieden gratis openbaar vervoer aan om ervoor te zorgen dat niet alle bezoekers met de auto naar de binnenstad komen en het centrum bereikbaar blijft.

Gratis openbaar vervoer geldt voor bezoekers die parkeren op een P+R terrein op zaterdag 25 en zondag 26 november en zaterdag 2 december en zondag 3 december. Deze actie geldt op de parkeerterreinen Slinge, Noorderhelling, Meijersplein, Alexander en Kralingse zoom. De P+R parkeerterreinen staan aan de rand van de stad. En vanaf daar is het centrum met het openbaar vervoer binnen 15 minuten te bereiken. Bij het P+R terrein ontvangen bezoekers een kaartje voor het openbaar vervoer.

Bereikbaarheid centrum
Tijdens het Black Friday weekend en het weekend voor Sinterklaas verwachten winkeliers in het centrum veel bezoekers. ”Dit zijn voor ondernemers in de stad cruciale dagen. Rotterdam wordt in deze periode traditioneel druk bezocht door bezoekers van buiten de stad. Als zij allemaal met de auto komen omdat de trein niet rijdt, staat de binnenstad binnen de kortste keren vast. Dan kom je als gezin uit Barendrecht hier niet om gezellig een dagje te winkelen, maar om een dagje in de file te staan”, zegt Vincent Karremans, wethouder mobiliteit. “Gelukkig hebben we goede P+R-voorzieningen en snel openbaar vervoer om de drukte in de stad wat lucht te geven. Vanwege deze uitzonderlijke situatie maken we het ov vanaf P+R terreinen deze weekenden gratis.”

Rotterdamse 5 Day Deals
De gemeente en de RET werken elk jaar samen met de organisatie Rotterdam centrum; het collectief van 320 winkeliers en 70 vastgoed partijen in het centrum om de drukte rondom Black Friday te verspreiden. Directeur van Organisatie Rotterdam Centrum Pauline Buurma: “Het CS ligt er twee belangrijke koopweekenden uit. We zijn dan ook blij dat het gelukt is om gratis ov aan te bieden voor bezoekers die parkeren op een P+R terrein. Daarnaast spreiden we al jaren de drukte door 5 dagen lang deals aan te bieden en mensen te vragen om ook in de ochtend te komen winkelen.”

Slim parkeren bij P+R terreinen
Parkeren bij een P+R terrein is altijd gratis wanneer er wordt doorgereisd met het openbaar vervoer. Het betalen van het parkeergeld gebeurt met een openbaar vervoersbewijs, zoals een ov-chipkaart. De gemeente en de RET willen het gebruik van P+R terreinen meer stimuleren. “Het gebruik van P+R in combinatie met openbaar vervoer richting het centrum van de stad is al een succesvol aanbod.  Samen met de gemeente kijken we nu hoe we dit aantrekkelijker kunnen maken voor verschillende soorten reizigers. Denk bijvoorbeeld aan werkgevers en werknemers. We maken het ov graag zo toegankelijk mogelijk, dit initiatief draagt daaraan bij en zo hopen we nog meer reizigers kennis te laten maken met het gebruiksgemak van het ov,” aldus algemeen directeur van de RET Maurice Unck. ‘

Wethouder Karremans: “P+R voorzieningen zijn ook in de toekomst van groot belang om de drukte in de stad te beperken. Ruimte in Rotterdam is schaars en als we die ruimte optimaal willen benutten moeten we keuzes maken. Een autoluwere binnenstad is zo’n keuze. Om de stad toch goed bereikbaar en veilig te houden, zijn P+R terreinen een blijvende, slimme oplossing voor reizigers die van buiten de stad met de auto komen.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Vincent Karremans, 06 – 481 386 31 of tm.vanrijn@rotterdam.nl