Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor Theo Schut

Koning Willem-Alexander heeft Theo Schut benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, voor zijn grote bijdrage aan de Rotterdamse samenleving. Burgemeester Ahmed Aboutaleb reikte de onderscheiding vandaag uit op het stadhuis van Rotterdam.

Theo Schut (3 januari 1951) is geboren en getogen in Rotterdam, en studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit. In zijn loopbaan bekleedde hij verschillende functies, van docent haven- en vervoerseconomie tot directeur van een ontwikkelingsmaatschappij, en van beleidsadviseur havens en economie tot zelfstandig adviseur techniek, economie en organisatie.

Zakenleven
Door de jaren heen heeft Theo Schut een grote bijdrage geleverd aan de Rotterdamse samenleving, en dan vooral het Rotterdamse (haven)zakenleven. In het oog springt zijn vrijwillige inzet voor de Kamer van Koophandel, van 2002 tot 2013; eerst als lid algemeen bestuur en uiteindelijk als plaatsvervangend bestuursvoorzitter. Daarmee leverde hij bijvoorbeeld een bijdrage aan het stimuleren van de regionale economie en aan allerlei ruimtelijk-economische vraagstukken, in het bijzonder voor Mainport Rotterdam en de regio Zuid-Holland-Zuid.

Van 1998 tot 2017 was Theo Schut voorzitter van de Marine Club Rotterdam, een vereniging voor directieleden en managers uit vooral havengerelateerde ondernemingen. Als boegbeeld heeft Theo Schut bijgedragen aan het onderlinge contact – zakelijk en persoonlijk – tussen de leden en daarmee hun bedrijven, en aan het promoten van de Rotterdamse haven op nationaal en internationaal niveau.

Goede doelen
Ook was Theo Schut van 2010 tot 2017 voorzitter van ’t Trekpaert, een filantropische stichting die is voortgekomen uit een voormalige beleggingsclub van oud-leden van studentenvereniging SSR-Rotterdam. Jaarlijks doneert ’t Trekpaert meer dan 2 miljoen euro aan goede doelen in binnen- en buitenland, waaronder verschillende doelen in het Erasmus MC, de Rotterdamse Voedselbank en noodhulpprogramma’s van Artsen Zonder Grenzen.

Voor zijn jarenlange inzet voor de Rotterdamse economie ontving Theo Schut in 2011 al een Rotterdamse onderscheiding: de Johan van der Veekenplaquette.

Orde van Oranje-Nassau
De Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor een benoeming in één van de zes ridderlijke graden komen mensen in aanmerking die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Uitreikingen vinden plaats bij bijzondere gelegenheden zoals een afscheidsreceptie of jubileumviering, of bij de traditionele Lintjesregen (de laatste werkdag vóór Koningsdag).

Meer informatie over koninklijke onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter van burgemeester Aboutaleb: tel. 06-53 28 48 13 / l.dejong@rotterdam.nl.