Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor Simone Valk

Koning Willem-Alexander heeft Simone Valk benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. De verloskundige kreeg de Koninklijke onderscheiding op zaterdag 1 oktober uitgereikt tijdens haar afscheidsdiner met collega’s. De Rotterdamse Valk heeft na veertig jaar afscheid genomen van haar werk bij Verloskundige praktijk Een goed begin in Nieuwerkerk aan den IJssel.

S.J.L. Valk (1957, Rotterdam) ontving de onderscheiding vanwege haar bijdrage aan de ontwikkeling van haar vakgebied. Ook was zij heel veel mensen tot grote steun tijdens de zwangerschap en bevalling.

Voorvechter
Valk is haar hele carrière een voorvechter geweest voor de belangen van de aanstaande ouders en het ongeboren kind. Zo wees zij op het belang van het laten uitkloppen van de navelstreng, zodat de baby meer bloed uit de placenta kan opnemen. Als een van de eersten in Nederland reanimeerde zij baby’s met een intacte navelstreng. Een unieke oplossing in een stressvolle situatie en baanbrekend in de Nederlandse bevalcultuur.
Ook zette Valk zich in voor meer bewegingsvrijheid van de barende vrouw. Niet sec ‘rug-op-bed’-bevallingen, maar ook in andere posities of via baarstoel en beval-bad.

Vrijwilligerswerk
Naast haar beroepsmatige inzet was Valk zeer actief als vrijwilliger binnen haar vakgebied. Zo was zij betrokken bij de oprichting van Geboortecentrum IJsselland, zat zij in verschillende commissies van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en de Geschilleninstantie Verloskunde. Verder zat zij in de werkveldcommissie van de Stichting Rotterdamse Opleiding tot Verloskundige en is zij een veel gevraagde spreker, auteur en gastdocent.

De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.