Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor Rotterdamse groothandel

Koning Willem-Alexander heeft het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toegekend aan groothandel Polak+Co. import | export BV. Commissaris van de Koning Jaap Smit reikt de onderscheiding vrijdag 23 juni uit aan algemeen directeur Patrick Bonneur. Rotterdam telt nu twaalf bedrijven die dit predicaat toegekend hebben gekregen.

Polak+co. is één van de oudere handelsbedrijven van Nederland. Het kenmerkt zich door degelijkheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit. In de loop der jaren heeft de onderneming daarmee een stevig netwerk van tevreden klanten opgebouwd.

De groothandel werd in 1922 opgericht door Israël Polak en Jacob Blok als handelsfirma in onder meer bakkersartikelen en koloniale waren. Na de directieperiode onder Polak, werd de firma achtereenvolgens geleid door Karel Bonneur sr, Karel Bonneur jr en huidig directeur Patrick Bonneur.

Oorlog
Polak+co. is fier overeind gebleven tijdens moeilijke omstandigheden. Als de Duitse bezetter in maart 1941 stappen neemt om het Joodse bedrijfsleven te verwoesten, draagt Polak de leiding tijdelijk over aan twee trouwe medewerkers, waaronder Karel Bonneur sr. Zelf vlucht hij met zijn familie naar het veilige Zwitserland.

Zijn bedrijf komt later dat jaar op grond van de ‘Verordening tot de verwijdering van joden uit het bedrijfsleven’ in Duitse handen. Bonneur sr mag wel directeur blijven. Na de oorlog keert Polak terug. Hij krijgt eind 1945 weer de volledige zeggenschap over zijn bedrijf.

3 generaties Bonneur
Na overname door de internationale handelsmaatschappij Hagemeyer treedt Polak in 1962 terug. Onder leiding van Bonneur sr boort Polak+co. nieuwe groeimarkten aan, zoals China, Hong Kong, Singapore en Taiwan. In de jaren ’80 kan commercieel directeur Karel Bonneur jr aandelen terugkopen. Zijn zoon Patrick verwerft in 2013 de laatste aandelen, waardoor het bedrijf weer helemaal terug in familiehanden is.

Predicaat Hofleverancier
Het predicaat Hofleverancier kan toegekend worden aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio. Daarnaast moeten zij minimaal honderd jaar bestaan. Ook dienen de bestuurders van het bedrijf van onbesproken gedrag te zijn net als de onderneming zelf. Tot slot dient de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel van der Kolk. Tel: 06 109 078 24 of  pc.vanderkolk@rotterdam.nl