Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor Rotterdams familiebedrijf

Koning Willem-Alexander heeft het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toegekend aan het Rotterdamse familiebedrijf B.V. Konfectiefabriek en Groothandel in Textiel v/h P.J. van den Broek. Commissaris van de Koning Jaap Smit reikt de onderscheiding maandag 15 mei uit aan directeur Maurits Hendriks. Rotterdam telt nu elf bedrijven die dit predicaat toegekend hebben gekregen.

Het familiebedrijf is al sinds 1922 actief. Eerst als eenmanszaak van oprichter Piet van den Broek, later als een besloten vennootschap geleid door achtereenvolgens zijn schoonzoon, kleinzoon en achterkleinzoon.

Vooroorlogs
In 1909 vestigt Piet van den Broek zich in Rotterdam. Hij gaat aan de slag bij een confectiefabrikant en richt in 1922 een eigen confectiefabriek op. Het assortiment bestaat uit lingerie, nachtkleding en werkkleding.

De onderneming groeit gestaag tot eind jaren dertig. Textiel gaat dan op de bon vanwege een groeiend tekort aan grondstoffen en de oorlogsdreiging uit Nazi-Duitsland. Tijdens het bombardement van Rotterdam worden ook nog eens de bedrijfspanden en het inventaris compleet vernietigd.

Wederopbouw
Ondanks de zware verliezen gaat het bedrijf door. Na de oorlog vestigt Van den Broek zich in 1951 in het nieuwe Groothandelsgebouw. De kleding wordt niet langer in eigen huis gemaakt, maar ingekocht en doorverkocht. Het assortiment is flink uitgebreid: van spijkerbroeken en overhemden tot jassen en overalls voor kinderen.

Ontwikkelingen
Als Piet overlijdt, neemt schoonzoon Theo Hendriks het stokje over. Ruim tien jaar later wordt hij opgevolgd door zijn zoon Roeland. Die zorgt voor een frisse wind. Zo besluit hij in de jaren tachtig dat het bedrijf zich uitsluitend zal richten op babykleding. Onder merknaam Feetje wordt een eigen collectie op de markt gebracht. Het is zo’n succes dat het bedrijf anno 2023 drie labels heeft: Feetje voor baby’s, Sturdy voor jongens tot maat 140 en Jubel voor meisjes tot maat 140.

De huidige directeur Maurits Hendriks, achterkleinzoon van Piet, ziet de toekomst van het familiebedrijf dan ook rooskleurig in: ‘Alle beslissingen die ik neem, zijn op de lange termijn gericht. Als het aan mij ligt, halen we de 125 jaar ook.’

Predicaat Hofleverancier
Het predicaat Hofleverancier kan toegekend worden aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio. Daarnaast moeten zij minimaal honderd jaar bestaan. Ook dienen de bestuurders van het bedrijf van onbesproken gedrag te zijn net als de onderneming zelf. Tot slot dient de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel van der Kolk. Tel: 06 – 109 078 24 of  pc.vanderkolk@rotterdam.nl