Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor Gebroeders Ouwendijk b.v.

Honderd jaar ondernemerschap bekroond

Koning Willem-Alexander heeft het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' toegekend aan het Overschiese aannemersbedrijf Gebroeders Ouwendijk b.v. Commissaris van de Koning Jaap Smit reikt de onderscheiding vrijdag 29 maart uit aan de huidige directeur Kees Ouwendijk tijdens een receptie in Museum Oud Overschie. Rotterdam telt slechts acht bedrijven die dit predicaat toegekend hebben gekregen.

Aannemersbedrijf Gebroeders Ouwendijk is in 1919 opgericht door de broers Willem en Cornelis Ouwendijk. Zij startten hun bedrijf in de timmerloods ‘Rijs en Daal’ aan de Achterdijk te Overschie. Een locatie zonder voorzieningen als stromend water en verwarming. Er zijn ook nog geen elektrische gereedschappen, alles werd met handgereedschap en handkar uitgevoerd. Het bedrijf was dan ook vooral werkzaam in de regio Overschie. Zo bouwden de broers in 1923 in de Overschiese Dorpsstraat een ereboog voor het 25-jarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina. Wat later (1929) bouwden zij daar ook een ereboog voor het duizendjarig bestaan van Overschie.

In 1943 startte de tweede generatie bij het bedrijf, de neven Wim en Geert Ouwendijk. Gevolgd door de derde generatie in 1971 met de komst van Kees Ouwendijk. De familie sleept belangrijke vaste klanten binnen als Rotterdam The Hague Airport, KPN Telecom en Van Haren Schoenen. Maar ook de restauraties van het Veerhuis te Overschie en van twee historische panden aan het Broersveld te Schiedam worden uitgevoerd door familiebedrijf Gebroeders Ouwendijk. In januari 2019 vierde het bedrijf zijn honderdjarig bestaan.

Vakmanschap en betrouwbaarheid
Locoburgemeester en wethouder Bert Wijbenga: ‘Ondernemen is niet altijd makkelijk. Maar het is de familie gelukt om het bedrijf door turbulente tijden heen te loodsen. En wel door goed en sociaal ondernemerschap, doorzettingsvermogen en gemeenschapszin. Door te ondernemen met oog voor bedrijf én samenleving. Door onderdeel te zijn van het leven in Overschie. En daar is de familie Ouwendijk al generaties lang sterk in. Wat honderd jaar geleden begon met de droom van twee broers, is uitgegroeid tot een sterk, levenskrachtig bedrijf. Hun motto ‘vakmanschap en betrouwbaarheid’ hebben alle generaties Ouwendijks in hun hart gegrift staan.’

Predicaat Hofleverancier
Het predicaat Hofleverancier kan toegekend worden aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio. Daarnaast moeten zij minimaal honderd jaar bestaan. Ook dienen de bestuurders van het bedrijf van onbesproken gedrag te zijn net als de onderneming zelf. Tot slot dient de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk te zijn.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel van der Kolk, pc.vanderkolk@Rotterdam.nl