Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor Francine Houben

Koning Willem-Alexander heeft mevrouw ir. F.M.J. Houben benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De oprichter en creatief directeur van Mecanoo Architecten kreeg de Koninklijke onderscheiding op vrijdag 9 februari tijdens het 40-jarig jubileumfeest van Mecanoo Architecten uitgereikt door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Houben (1955) ontving de onderscheiding vanwege haar belangrijke en vernieuwende bijdrage aan de architectuur in Nederland en daarbuiten. Met haar visie, unieke talent en ondernemerschap heeft zij de Nederlandse architectuur wereldwijd op de kaart gezet. Er is dan ook nationaal en internationaal grote waardering voor de inzet van Houben. Zij staat bekend als visionair, inspirator en motivator.

Mecanoo Architecten
Houben startte in 1984 met haar bedrijf Mecanoo Architecten. Al bij de eerste projecten was haar focus op stadsvernieuwing en kwaliteitsverbetering van volkshuisvesting zichtbaar. In haar ontwerpen plaatst zij de gebruiker centraal en weerspiegelt zij de lokale context en cultuur. Dat doet Houben zeer succesvol; Mecanoo Architecten groeide onder haar leiding uit tot een innovatief en toonaangevend architectenbureau dat wereldwijd aan beeldbepalende projecten werkt.

Projecten
Iconische gebouwen van haar hand zijn onder meer de Bibliotheek van TU Delft, woontoren Montevideo in Rotterdam en het National Center for the Arts in Kaohsiung, Taiwan. Daarnaast werkte Houben aan de circulaire verbouwing van de Nederlandse Bank in Amsterdam. Daar liet zij het sloopmateriaal van een kantoortoren per elektrische boot afvoeren en hergebruiken bij de bouw van woonhuizen voor demente ouderen.

Sinds 2015 werkt Houben aan de renovatie van het beroemde Stephen A. Schwarzman Building van de New York Public Library en het ontwerp van de nieuwe Stavros Niarchos Foundation Library.

Onderwijs
Houben deelt haar kennis en ervaring graag met geïnteresseerden en vakgenoten. Ze schrijft (inter)nationale publicaties en columns, organiseert tentoonstellingen in binnen- en buitenland en verzorgt lezingen. Ook begeleidt ze architectuurstudenten en jonge talenten in haar bedrijf. In 2000 was zij de eerste vrouwelijke professor architectuur aan de TU Delft en in 2004 de eerste vrouw die een diesrede in Delft uitsprak. Daarnaast doceerde Houben onder meer aan Harvard en Yale.

Kunst- en cultuur
Naast haar professionele loopbaan is Houben ook als vrijwillig bestuurder actief. Ze was lid van de Raad van Toezicht van het International Film Festival Rotterdam en het Kröller Müller museum. Ook was zij de directeur en curator van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. In die periode initieerde zij tentoonstellingen, conferenties en lezingen. Momenteel is Houben bestuurslid van de Akademie van Kunsten, lid van de Raad van Toezicht van het Scapino Ballet en oprichter van de Manifestgroep Rotterdam Zuid.

De Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is ingesteld in 1815 en kent drie graden: Ridder Grootkruis, Commandeur en Ridder. Op de onderscheiding staan de Latijnse woorden ‘Virtus Nobilitat’ (deugd adelt). Voor een benoeming in de Orde van de Nederlandse Leeuw komen personen in aanmerking met exceptionele verdiensten voor de samenleving.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Prins. Tel: 06 – 434 881 27 of ccmj.prins@rotterdam.nl.