Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor Dick Tibboel

Koning Willem-Alexander heeft professor D. (Dick) Tibboel benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ahmed Aboutaleb reikte de onderscheiding vandaag uit op het afscheidsdiner van de professor.

Dick Tibboel (Haarlem, 29 mei 1952) werkte sinds 1984 op de afdeling Kinderchirurgie van het Erasmus MC-Sophia, en was sinds 2005 hoogleraar en hoofd Kinder Intensive Care. Hij legde zich toe op aangeboren afwijkingen, longontwikkeling en pijnbestrijding bij kinderen, en was de drijvende kracht achter de hart-longmachine voor kinderen met CHD (congenitale hernia diafragmatica). Ook op Europees niveau zorgde hij voor standaardisatie van de behandeling. Hij was grondlegger van een systematische monitoring van pasgeborenen die zijn geopereerd aan een aangeboren afwijking. Dit systeem leidde tot betere patiëntenzorg, internationale richtlijnen en wereldwijde erkenning van het Sophia als centrum voor follow-up.

Betrokken
Dick Tibboel stond mede aan de wieg van de Pallieterburght, voor intensieve nazorg aan chronisch en ernstig zieke kinderen: een vaak overgenomen werkwijze die leidde tot minder heropnames. Voor patiëntenorganisaties was de professor een betrokken adviseur. Verder schreef Dick Tibboel meer dan zeshonderd medische publicaties, en hij begeleidde ruim honderd promovendi. Ook zette hij zich vrijwillig in voor gratis zorg aan Peruaanse kinderen, en als ambassadeur bij Rotterdam Knowledge Partners haalde hij internationale congressen naar de stad.

Kwaliteit van leven
Burgemeester Aboutaleb bij de uitreiking van de koninklijke onderscheiding in het Schielandshuis: ‘Patiënten, ouders en de medische wereld hebben enorm respect voor uw kennis, inzet en betrokkenheid, en voor uw bijdrage aan de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van vele kinderen. Ze zijn u dankbaar als medicus, als mens. U heeft een heel bijzondere bijdrage geleverd aan de samenleving.’

Orde van Oranje-Nassau
De Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor een benoeming in één van de zes ridderlijke graden komen mensen in aanmerking die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Uitreikingen vinden plaats bij bijzondere gelegenheden zoals een afscheidsreceptie of jubileumviering, of bij de traditionele Lintjesregen (de laatste werkdag vóór Koningsdag).

Meer informatie over koninklijke onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter van burgemeester Aboutaleb: 06-53 28 48 13 / l.dejong@rotterdam.nl.