Koninklijke onderscheiding voor Ahmed Aboutaleb
Koning Willem-Alexander heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding op donderdag 19 september uitgereikt door commissaris van de Koning Wouter Kolff tijdens bij het publieke afscheid van burgemeester Aboutaleb in de Doelen.
Aboutaleb (1961) ontving de onderscheiding vanwege zijn verdiensten in het openbaar bestuur en de centrale rol die hij speelde op het Europees en internationaal toneel. Zo had hij grote invloed op de Europese agenda rond stedelijk beleid, integratie, migratie, arbeidsmobiliteit en veerkracht. Ook zette hij klimaatadaptatie hoog op de internationale agenda.
Rotterdam
Natuurlijk beschikt Aboutaleb over enorme bestuurlijke ervaring, professionele competenties en een groot (multicultureel) netwerk. Maar bovenal combineert hij compassie en empathie met ferm optreden. In tijden van nood staat hij daadwerkelijk symbool als vader des stads, biedt hij troost en saamhorigheid. Zijn woorden tijdens de aanslag op Charlie Hebdo maakten diepe indruk, net als zijn aanwezigheid na de schietpartij in het Erasmus MC. Het zijn slechts twee voorbeelden uit velen.
Ook heeft Aboutaleb zich altijd hard gemaakt voor mensen die in de problemen komen door wetten en regels. Hij wil dat er beter naar hen geluisterd wordt. Daarom was hij altijd bereid om inwoners te helpen. Vragen die hem persoonlijk bereikten, zette hij onmiddellijk uit zodat mensen geholpen werden. Want ook voor taken waarmee hij niet formeel belast was, voelde hij zich verantwoordelijk. Hij staat bekend als een verbinder pur sang, die in het tegengaan van polarisatie een belangrijke rol vervulde in de stad. Onder zijn leiding transformeerde de stad tot architectuurstad van betekenis. Ook haalde hij grote evenementen naar de stad, zoals De Grand Depart Tour de France, Het Eurovisie Songfestival en Koningsdag.
Internationaal
Op internationaal niveau zette Aboutaleb zich onvermoeibaar in om stedelijke aangelegenheden op de Europese agenda te plaatsen. Hij heeft onder meer een sleutelrol gespeeld bij het vergroten van de sociale en economische veerkracht van Europa en zijn burgers. Hij introduceerde het begrip co-creatie in Europa als het gaat om integratiebeleid en zocht wereldwijde samenwerking in de strijd tegen de internationale drugshandel. Ook was hij een warm pleitbezorger van lokale, nationale en internationale agendering van waterbeheer, klimaatadaptatie en resilience (veerkracht). Aboutaleb maakte zich ook hard voor de Rotterdamse transitie naar groene waterstof-hub. Dat deed hij onder meer door het hosten van de World Hydrogen Summit in Rotterdam (2022, 2023 en 2024) en deelname aan de COP28 in Dubai.
Loopbaan
In 2004 startte de politieke carrière van Aboutaleb toen hij in Amsterdam wethouder Onderwijs, Jeugd, Werk en Inkomen en Grotestedenbeleid werd. Vervolgens ging hij aan de slag als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV. In januari 2009 volgde hij Ivo Opstelten op als burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb was bezig met zijn derde periode van 6 jaar, hij is de tweede naoorlogse burgemeester van Rotterdam die voor een derde termijn is benoemd. Begin 2024 kondigde hij zijn vertrek als burgemeester aan.
De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.
Afbeeldingen
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Prins, tel. 06 – 434 881 27 of c.prins@rotterdam.nl.