Direct naar de content

Koninklijke Erepenning voor Sparta

NB. Dit nieuws niet verspreiden vóór zondag 28 februari, 14.00 uur!

De Rotterdamse Voetbal & Atletiek Vereniging Sparta bestaat ruim 125 jaar. Daarom ontvangt de vereniging een Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Aboutaleb. Dit gebeurt voorafgaand aan de thuiswedstrijd Sparta – Go Ahead Eagles op zondag 28 februari om 14.00 uur op het Kasteel van Sparta.

Het waren acht Rotterdamse schooljongens die in 1888 de ‘Rotterdamsche Cricketclub Sparta’ oprichtten. Toen ze kennis maakten met de voetbalsport, overgewaaid uit Engeland, kwam voetbal er al snel bij. Later werd het de Rotterdamse Voetbal & Atletiek Vereniging Sparta, de naam die nog steeds bestaat.

Sparta is de oudste betaald voetbalclub van Nederland. De club is in de loop der jaren uitgegroeid tot een instituut met een grote uitstraling, over de gemeentegrenzen heen. Sparta heeft zich vaak sociaal betrokken betoond. In de jaren dertig waren er zogenaamde bloedtransfusiewedstrijden voor het Rode Kruis. Na het bombardement op Rotterdam in mei 1940 werden ontheemden opgevangen in het Kasteel. In de oorlog was hier een voedseluitdeelpunt. Sparta is ook altijd een begrip en een voorbeeld geweest voor de jeugd in omliggende wijken.

De R.V. & A.V. Sparta heeft nu vierhonderd leden, met twintig elftallen en tientallen vrijwilligers die de vereniging draaiend houden, als bestuurslid, elftalleider, materiaal- of kantinebeheerder etc.

Koninklijke Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een onderscheiding die in 1965 is ingesteld door toenmalig koningin Juliana. De penning is voor verenigingen en stichtingen die minimaal vijftig jaar bestaan.

Uitreiking
Zondag 28 februari 14.00 uur
Spartastadion Het Kasteel, business lounge
Spartastraat 7-9
3027 ER Rotterdam


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl