Direct naar de content

Koninklijk onderscheiding voor Vijay Gangadin

Koning Willem-Alexander heeft dr. V. Gangadin benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding op maandag 5 juni op de bijeenkomst over 150 jaar Hindoestaanse immigratie in Theater Zuidplein uitgereikt. Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak hem toe via een vooraf opgenomen video.

Gangadin (1972) ontving de onderscheiding vanwege zijn grote inspanningen voor de Rotterdams-Hindoestaanse gemeenschap en de Surinaamse diaspora.

Stichting APNA
Als voorzitter van APNA zet Gangadin zich in voor de Hindoestaanse kunst, cultuur en religie. Zo stond hij aan de basis van de viering van het Holi-feest in Rotterdam en organiseert hij het jaarlijkse Divali-feest. Dankzij zijn inzet zijn beide feesten in 2020 toegevoegd aan het Nederlands immaterieel erfgoed.

APNA groeide onder zijn leiding uit tot een grote maatschappelijke Hindoestaanse overkoepelende organisatie binnen Rotterdam-Rijnmond. Gangadin weet mensen en aangesloten organisaties te inspireren en te motiveren. Zo brengt hij met grote passie, energie en overtuiging de verschillende culturen in Rotterdam met elkaar in verbinding.

Surinaamse diaspora
In 2018 richtte Gagandin de Suriname-Nederland Kamer van Koophandel op met als doel de ondernemersinfrastructuur tussen Suriname en Nederland te verbeteren en handel te bevorderen. Als voorzitter van de Kamer initieerde hij onder meer de samenwerking tussen het Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum en het Nationaal Archief Suriname. Hierdoor wordt nationaal erfgoed beter behouden en komt het beschikbaar voor educatie over en bewustwording van historische waarden.

De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel van der Kolk. Tel: 06 10 90 78 24 of  pc.vanderkolk@rotterdam.nl