Direct naar de content

Koninklijk onderscheiding voor prof. dr. H.T. van der Molen

Koning Willem-Alexander heeft Henk van der Molen benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau. De hoogleraar Psychologie kreeg de Koninklijke onderscheiding op vrijdag 8 oktober uitgereikt door burgemeester Aboutaleb tijdens een afscheidsbijeenkomst vanwege zijn pensionering in de Aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Van der Molen (06-10-1954, Het Bildt) ontving de onderscheiding vanwege zijn grote (inter)nationale verdiensten voor zijn vakgebied Psychologie. Zo heeft hij de EUR verrijkt met vijf nieuwe bacheloropleidingen, de topopleiding Liberal Arts and Sciences en een opleiding psychologie die al jarenlang de beste van Nederland is.

Daarnaast is onder de leiding van Van der Molen de eerste opleiding klinische psychologie in Saoedi-Arabië gerealiseerd, speciaal bestemd voor vrouwen.

Promotieonderzoek
De carrière van Van der Molen maakte een flitsende start. Na zijn afstuderen werkte hij bij de Rijksuniversiteit Groningen. Daar was hij betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de Cursus voor Verlegen Mensen. Tijdens zijn promotieonderzoek heeft Van der Molen onomstotelijk bewezen dat deze cursus zeer effectief is.

In diezelfde periode was hij coauteur van het leerboek Psychologische Gespreksvoering, dat inmiddels al decennialang in het wetenschappelijk en hoger onderwijs gebruikt wordt.

Internationaal aanzien
Van der Molen staat bekend als iemand die met grote deskundigheid en enorme werklust nationaal en internationaal een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het wetenschappelijk onderwijs. Naast zijn betaalde functie was hij als onbezoldigd bestuurder actief bij onder meer het Nederlands Instituut van Psychologen, de Stichting Postdoctorale Opleidingen GGZ Leiden/Rotterdam en de Kamer Psychologie van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten.

De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.