Direct naar de content

Koninklijk onderscheiding voor Peter Coomans

Koning Willem-Alexander heeft Peter Coomans benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. De Kapitein der Koninklijke Marechaussee buiten dienst kreeg de Koninklijke onderscheiding op donderdag 17 maart tijdens de jaarlijkse Vriendendag in gemeente Buren uitgereikt door waarnemend burgemeester Meijers. Normaliter krijgt een inwoner van Rotterdam de onderscheiding uit handen van burgemeester Aboutaleb. Maar vanwege de locatie nam de burgemeester van Buren de honneurs dit keer waar.

Coomans (30-12-1957, Ridderkerk) ontving de onderscheiding vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor onder meer de Stichting Vrienden van het Museum der Koninklijke Marechaussee en de Stichting Van Houten.

Stichting Van Houten
De Koninklijke Marechaussee kent een lange geschiedenis vol interessante en belangrijke verhalen. Verhalen die het waard zijn om gehoord te worden. Coomans zet zich al jarenlang vrijwillig in voor het behoud en het uitdragen van deze rijke historie. Als bestuurslid van de Stichting Van Houten heeft hij bijvoorbeeld gezorgd dat verzetsman Piet Hoekman, Wachtmeester der Koninklijke Marechaussee, Engelandvaarder en geheim agent, een herdenkingsmonument kreeg. Hoekman werd na verraad bij Keent (gemeente Oss) in een Duitse hinderlaag gelokt en doodgeschoten. Ook heeft Coomans ruim 200 leden van de marechaussee via de stichting van financiƫle steun voorzien. Voorwaarde voor deze hulp is wel dat het marechausseepersoneel buiten hun schuld in de problemen kwam.

Andere werkzaamheden
Coomans is penningmeester en ledenadministrateur van de Stichting Vrienden van het Museum der Koninklijke Marechaussee. Daarnaast is hij adviseur van de Stichting Veteranen Westland en actief voor gebied Hoek van Holland. Daar houdt hij zich als betrokken bewoners bezig met allerlei zaken rond veiligheid, welzijn, toerisme en recreatie. Ook was hij 12 jaar achtereen de voorzitter van de EHBO-afdeling Hoek van Holland en 30 jaar afdelingsbestuurder van de bond voor Defensiepersoneel.

De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.