Direct naar de content

Koninklijk onderscheiding voor Michiel Dalinghaus

Koning Willem-Alexander heeft dr. M. Dalinghaus benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau. De kindercardioloog kreeg de Koninklijke onderscheiding op vrijdag 26 april tijdens zijn afscheidssymposium in het Nieuwe Instituut uitgereikt door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Dalinghaus (1957) ontving de onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan het verbeteren van de zorg voor kinderen met hartfalen. Hij gaat per 1 mei 2024 met pensioen en legt dan zijn functie als kindercardioloog en hoofd van het Centrum voor Harttransplantatie bij Kinderen in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis neer.

Harttransplantatie
In 1999 werd Dalinghaus medeoprichter en hoofd van het Nederlandse Centrum voor Harttransplantatie bij Kinderen. Deze operatie werd tot die tijd niet of nauwelijks uitgevoerd. Inmiddels hebben meer dan 100 kinderen hier een succesvolle transplantatie ondergaan.

Innovaties
Verder werkt Dalinghaus mee aan de implementatie van de nieuwste ontwikkelingen rond harttransplantaties. Zo heeft hij het steunhart ingevoerd binnen het Erasmus MC. Dit mechanisch apparaat houdt kinderen met ernstig hartfalen in leven tot de harttransplantatie. Onlangs is een mobiele variant in gebruik genomen, waardoor kinderen thuis op hun transplantatie kunnen wachten.

Ook is hij bij diverse onderzoeken betrokken en was hij consultant bij klinische trials voor een nieuw medicijn voor kinderen met hartfalen. Daarnaast heeft hij voor landelijke samenwerking gezorgd in onderzoek en behandeling bij gedilateerde cardiomyopathie, een hartziekte waarbij de hartspier is verwijd.

Maatschappelijk betrokken
Naast zijn professionele inzet is Dalinghaus ook buiten werktijd actief voor zijn vakgebied. Zo was hij jarenlang secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Kindercardiologie. In die rol was hij medeverantwoordelijk voor de verbetering van de landelijke richtlijnen en de opleidingseisen voor kindercardiologen.
Tot dit jaar was hij ook betrokken bij Stichting Hartedroom, die zich inzet voor het onderzoek naar hartfalen bij kinderen. Dalinghaus was de drijvende kracht achter het jaarlijkse evenement Mont Ventoux Challenge om fondsen voor onderzoek te werven.

Internationaal
Verder was Dalinghaus lid van the European Association of Pediatric Cardiology, the International Society of Heart and Lung Transplantation en the American Heart Association. Hij gaf lezingen op internationale bijeenkomsten, is betrokken bij de uitgave van meerdere internationale tijdschriften en heeft meegeschreven aan leerboeken.

De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Prins. Tel: 06 434 881 27 of c.prins@rotterdam.nl.