Direct naar de content

Koninklijk onderscheiding voor Mario Kadiks

Koning Willem-Alexander heeft scheidend directeur van Rotterdam Marathon Mario Kadiks benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding op zondag 24 oktober in de Burgerzaal van het stadhuis uitgereikt door burgemeester Aboutaleb

Kadiks (06-05-1959, Rotterdam) ontving de onderscheiding vanwege zijn inspanningen om de NN Rotterdam Marathon uit te laten groeien tot een internationaal topsportevenement. Ook organiseerde hij landelijk sportevenementen om mensen in beweging te krijgen en was hij actief als onbezoldigd bestuurder. Hoewel Kadiks aftreedt als directeur blijft hij wel als adviseur strategische ontwikkelingen betrokken bij Golazo International, het bedrijf achter de evenementen.

Marathon van Rotterdam
Kadiks pakte in 1985 de organisatie van de marathon op. De toenmalige Stichting Marathon Rotterdam had grote financiële problemen. Hij professionaliseerde bestuur en directie, voerde moderniseringen door en vernieuwde het parcours. Ook bedacht en organiseerde Kadiks samen met een team van medewerkers en vrijwilligers allerlei nevenevenementen rond de marathon. Bijvoorbeeld de Kids Run, de Estafette run en de speciale wedstrijden voor wheelers en handbikers.  Daarmee is de marathon uitgegroeid tot één van de grootste marathons ter wereld. Van 256 deelnemers aan de eerste editie tot zo’n 50.000 deelnemers nu.

Andere successen
Zijn ambitie reikte verder dan de Marathon van Rotterdam. Kadiks organiseerde de Rotterdamse Ladies Run en de Bruggenloop, de Utrechtse Singelloop en de Haagse City Pier City Loop. Ook was hij betrokken bij de organisatie van de marathons van bijvoorbeeld Tilburg en Leeuwarden. Talloze initiatieven die mensen warm gemaakt hebben voor het hardlopen, voor de sport.

Daarnaast is Kadiks actief als onbezoldigd lid van de adviesraad van de Stichting Running Blind. Deze stichting zet zich in voor de deelname van sporters met een visuele beperking aan hardloopevenementen.

De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.