Direct naar de content

Koninklijk onderscheiding voor Johan Moerman

Koning Willem-Alexander heeft oud-directeur van Rotterdam Festivals Johan Moerman benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding op dinsdag 30 november uitgereikt door burgemeester Aboutaleb. Vanwege de coronapandemie was de uitreiking in klein gezelschap op de werkkamer van de burgemeester.

Moerman (22-05-1954, Maasland) ontving de onderscheiding vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de culturele- en festivalsector in Rotterdam.

Festivalstad
Onder leiding van Moerman heeft Rotterdam zich tot gerenommeerde festivalstad kunnen ontwikkelen. In 1993 krijgt Moerman als directeur van de pas opgerichte Stichting Rotterdam Festivals de opdracht om een programma te ontwikkelen dat de stad aantrekkelijker maakt én past bij het karakter van Rotterdam.

Hij pakte dat aan door naar alle stemmen in de stad te luisteren. Daarbij verloor hij nooit de rode draad uit het oog: past het bij Rotterdam? Ook introduceerde hij structureel publieksonderzoek als pijler van het festivalbeleid. Zo bracht hij wensen, motieven en eventuele drempels voor het festivalbezoek in kaart. Dit alles leverde een schat aan mooie festivals en evenementen op, die Rotterdam niet alleen nationaal maar ook internationaal op de culturele kaart zette.

Nevenfuncties
Naast zijn functie als directeur van Rotterdam Festivals was Moerman ook bij andere organisaties actief. Zo was hij bestuurslid bij Stichting Witte de With en het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. En zet hij zich internationaal in voor de Amerikaanse International Festivals & Events Association en het Audiences Europe Network.

De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.