Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor Huub de Weerd

Koning Willem-Alexander heeft drs. H. de Weerd benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. De mindfulness trainer en voormalig straatdokter kreeg de Koninklijke onderscheiding op woensdag 18 januari tijdens zijn afscheidsbijeenkomst in de Pauluskerk uitgereikt door burgemeester Aboutaleb.

De Weerd (1959, Den Haag) ontving de onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan de gezondheidszorg voor dak- en thuislozen. Tot voor kort werkte De Weerd als teamleider bij Team Aandacht van de Pauluskerk. Hij is per 1 januari 2023 met pensioen gegaan en heeft al zijn activiteiten neergelegd.

Pauluskerk
De Weerd was sinds 1984 actief als vrijwilliger bij de Pauluskerk. Als arts in opleiding startte hij bij de nachtopvang. Twee jaar later richtte hij een medische dienst op, beter bekend als ‘Perron Nul’. Dankzij De Weerd groeide dit initiatief uit tot een laagdrempelige voorziening met medische zorg, voedsel, schone kleding en een luisterend oor.

Vaste aanstelling
De werkzaamheden bij de Pauluskerk combineerde De Weerd lange tijd met zijn reguliere werk als huisarts. In 2011 kwam hij als straatdokter in dienst van de Pauluskerk. Hij introduceerde het elektronisch patiƫntendossier, waardoor straatdokters en ziekenhuizen kunnen communiceren. Daarnaast richtte hij zich op het professionaliseren en standaardiseren van de medische dienst. Hij beperkte zijn inzet niet tot zijn betaalde uren, maar bleef die aanvullen met werkzaamheden op vrijwillige basis.

De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.