Koninklijke onderscheiding voor Henk Oosterling
Koning Willem-Alexander heeft de heer H.A.F. Oosterling benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. De gepensioneerd universitair hoofddocent Filosofie kreeg de Koninklijke onderscheiding op woensdag 18 september tijdens het 15-jarig jubileum van Stichting Vakmanstad uitgereikt door locoburgemeester Natasha Mohamed-Hoessein.
Oosterling (1952) ontving de onderscheiding vanwege zijn belangrijke bijdrage aan het onderwijs aan kinderen in kwetsbare Rotterdamse wijken. Hiermee heeft hij hun toekomstperspectief verbetert en de ouderbetrokkenheid vergroot.
Stichting Vakmanstad
Als medeoprichter en voorzitter werkte Oosterling aan de opbouw van Stichting Vakmanstad. Deze stichting is gericht op dag-programmering in het basisonderwijs in de kwetsbare wijken in Rotterdam-Zuid. Hierbij staat het belang en het weerbaarder maken van de kinderen voorop. De stichting hanteert een drievoudige aanpak met filosofie, vechtsport en gezond eten en vijf leerlijnen: sport, gezond, groen, techniek en denken. Daarin leren kinderen praktische vaardigheden, zoals zelf voedsel verbouwen en bereiden, kennis van natuur en techniek, fysiek en verbaal sparren en het bewust hanteren van media en technologie. Ook hun ouders worden actief bij het programma betrokken.
Cijfers
Oosterling werd in 2011 benoemd tot directeur en was daarna actief als (betaald) adviseur. Sinds 2019 is hij onbezoldigd lid van de Raad van Advies. Wat hij startte op de Bloemhofschool is onder zijn leiding uitgegroeid tot een organisatie met 40 medewerkers die ongeveer 2300 kinderen met het onderwijsprogramma bereiken. 34 scholen in Rotterdam-Zuid geven 10 uur per week extra les. Stichting De Verre Bergen financiert 20% van het budget, de rest komt uit het Rotterdamse onderwijsveld.
Maatschappelijke inzet
Daarnaast is Oosterling actief voor Stichting VoedselEducatie010, die gezonde schoolontbijten en -lunches aanbiedt. Hij ondersteunde het oprichten en vormgeven van de stichting en treedt nu op als adviseur.
Verder zet Oosterling zich in voor Stichting Iedereen aan Boord, een bureninitiatief op het Noordereiland. Hij schreef mee aan de visie van het initiatief, adviseert het bestuur en stelt zijn netwerk beschikbaar bij projecten. Ook is hij lid van de werkgroep Duurzaam Dek, die zich inzet voor het realiseren van duurzame woningen en werkt hij mee aan de realisatie van wijkhubs.
De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Prins, tel: 06 434 881 27 of c.prins@rotterdam.nl