Direct naar de content

Koninklijk onderscheiding voor Eddy Baris

Koning Willem-Alexander heeft dhr. E. Baris benoemd tot Lid in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding op zaterdag 23 september uitgereikt door locoburgemeester Robert Simons.

Baris (1946) ontving de onderscheiding vanwege zijn grote en langdurige inspanningen om de nalatenschap van keramist Pablo Rueda Lara voor Nederland te behouden. Dit jaar volgt een biografie. Daarnaast heeft Baris zijn archief en kunstwerken aan Museum KunstaanZ te Deventer overgedragen.

Levenswerk
Na het onverwachte overlijden van de kunstenaar in 1993 blijkt er geen overzicht van zijn werk te zijn. Het is ook onduidelijk waar al zijn kunstwerken zich bevinden. Baris heeft alles in het werk gesteld om het oeuvre te lokaliseren en te archiveren. Hij achterhaalde ruim 500 keramische beelden bij particulieren en musea in binnen-en buitenland.

Jarenlang organiseerde hij kleine tentoonstellingen met eigentijdse onderwerpen, zoals homoseksualiteit. In 2017 volgde een grote overzichtstentoonstelling, die in een paar maanden ruim drieduizend bezoekers trok. Daarnaast realiseerde Baris een museum in de geboorteplaats van Rueda Lara, Castillo de Locubin.

Begenadigd keramist
Pablo Rueda Lara, geboren in 1945 te Spanje, kwam als 24-jarige naar Rotterdam. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten af als keramist. Hij werd een meester in trompe l’oeil; hij toverde keramiek om tot textiel, papier of marmer. Pas als je het kunstwerk aanraakt, verbreekt die optische illusie. Rueda Lara exposeerde onder meer in de Verenigde Staten, Duitsland, Ierland en Spanje. Er is ook werk van hem opgenomen in de collectie van Museum Boijmans van Beuningen.

De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Prins. Tel: 06 – 434 881 27 of ccmj.prins@rotterdam.nl.