Direct naar de content

Koninklijk lintje voor Hans den Oudendammer

Koning Willem-Alexander heeft aftredend directeur-bestuurder van de Stichting Rotterdam Topsport (SRT) Hans den Oudendammer benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’. Den Oudendammer kreeg de koninklijke onderscheiding vandaag tijdens zijn afscheidsreceptie uitgereikt door burgemeester Aboutaleb.
 

Hans den Oudendammer (16-01-1954, Rotterdam) ontving de onderscheiding vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de stad Rotterdam tot een sportstad met nationale en internationale faam. Daarnaast heeft Den Oudendammer zich ook op andere maatschappelijke terreinen ingezet voor de Rotterdamse samenleving. Burgemeester Aboutaleb noemde Hans den Oudendammer in zijn speech ‘een onvermoeibare, aimabele visionair’.

Grote evenementen
Den Oudendammer heeft met zijn team vele topevenementen naar Rotterdam gehaald. Hierbij zocht hij altijd de samenwerking met andere partijen in de stad om tot een gezamenlijk succes te komen. Rotterdam werd zo het toneel van klassiekers, Europees Kampioenschappen, Wereld Kampioenschappen en olympische kwalificatiewedstrijden rond onder meer volleybal, wielrennen, honkbal, shorttrack en tennis. Twee bekende voorbeelden van evenementen die mede dankzij Den Oudendammer naar Rotterdam gehaald zijn, zijn de Grand Départ van de Tour de France en de Stopover van de Volvo Ocean Race.

Daarnaast heeft Den Oudendammer zich onder meer hard gemaakt voor jonge topsporters. Hij vond het belangrijk dat zij zich zowel academisch als sportief konden ontwikkelen. Daarom bracht hij onderwijsinstellingen samen om kennis te delen. Ook ondersteunde hij scholen met het opzetten van een goede ondersteuningsstructuur.

Loopbaan
Hij begon zijn loopbaan in het onderwijs. Naast zijn baan als leraar en basisschooldirecteur zat Den Oudendammer tien jaar in de deelraad van Prins Alexander, waarvan drie jaar als fractievoorzitter (D66). Hij maakte in 1990 de overstap naar de gemeenteraad en werd vier jaar later wethouder met onderwijs en sport in zijn portefeuille. Na zijn periode als wethouder ging hij al snel aan de slag als directeur-bestuurder van Stichting Rotterdam Topsport. In die functie was hij twintig jaar actief.

De Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel van der Kolk, pc.vanderkolk@rotterdam.nl.