Direct naar de content

Koning Willem Alexander opent het Floating Office Rotterdam

Vandaag wierp Koning Willem-Alexander door middel van een druk op een knop een fles champagne tegen het Floating Office Rotterdam (FOR) dat in de Rijnhaven ligt. Hij opende daarmee het hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA) dat gevestigd is in het splinternieuwe drijvende kantoor dat wereldwijd de grootste is in zijn soort.

Gastheer burgemeester Aboutaleb, Commissaris van de Koning Jaap Smit ontvingen Ban Ki-moon, voorzitter van het GCA, en Kristalina Georgieva, managing director van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), samen met 25 ministers uit evenzoveel landen die lid zijn van de Board van het GCA.

“De recente klimaatuitdagingen en de conclusies van het IPCC-rapport benadrukken hoe belangrijk het is om mondiale klimaatadaptatie te versnellen. Ook Rotterdam staat voor grote opgaves, zoals de zeespiegelstijging. We delen onze innovaties en ervaringen graag met de rest van de wereld. De vestiging van dit Klimaatkantoor gaat daarin een cruciale rol spelen. We zijn daarom vereerd de gaststad van het GCA te mogen zijn”, aldus burgemeester Aboutaleb.

Het GCA is heel bewust gehuisvest in een drijvend kantoor. Het Floating Office is een voorbeeldgebouw voor de missie van duurzaamheid, klimaatadaptie en circulariteit; begrippen die zowel het GCA als de stad Rotterdam omarmen. Het kantoor heeft een groen sedumdak, een waterretentiesysteem en is volledig klimaatneutraal. Met behulp van zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn en voor koeling wordt gebruik gemaakt van het water uit de Rijnhaven. Het gebouw is klimaatbestendig en beweegt mee met het getij in de Rijnhaven en de stijgende zeespiegel. Drijvende bouw wordt daarom gezien als een van de mogelijke antwoorden op klimaatverandering. Dat sluit naadloos aan bij de ambities van het GCA: wereldwijd landen en steden helpen om klimaatbestendig te worden.

Het FOR ligt midden in de Rijnhaven. In, op en langs deze Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en prachtige uitzichten wordt een nieuw deel van de binnenstad gerealiseerd. In de gebiedsontwikkeling Rijnhaven worden 2.500 woningen gebouwd en met Katendrecht in de directe omgeving komen er nog eens zo’n 6.000 woningen bij. Er worden drijvende parken en aanlegsteigers aangelegd. Het eerste drijvende parkdeel dat naast het FOR ligt, wordt dit najaar voor publiek geopend.