Direct naar de content

Komende week plaatsing grootste duiker in Prins Alexander

In de week van 17 november plaatst de gemeente een van de grootste duikers van Prins Alexander aan de Nancy Zeelenbergsingel in Prinsenland. De nieuwe duiker verbindt onder de weg de singels aan de Prinsenlaan en is 48 meter lang. De duiker wordt in delen geplaatst en dat zal enkele dagen in beslag nemen.  

Prins Alexander is één van de laagst gelegen gebieden van Nederland. Om droge voeten te houden heeft het gebied een ingewikkeld watersysteem, dat bestaat uit een netwerk van watergangen, riolen, stuwen, duikers en gemalen. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente beheren dit watersysteem.

Kruising water en weg
Wanneer water en weg elkaar kruisen, moet er een oplossing komen om de doorstroming van zowel het water als het verkeer te garanderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het plaatsen van een brug of een duiker. Het gebied Prins Alexander telt 460 duikers met een totale lengte van 14 kilometer. De nieuwe duiker behoort met een lengte van 48 meter, een breedte van 3,5 meter en een hoogte van 1 meter tot grootste in dit gebied.

Vernieuwing duiker
Aan de Nancy Zeelenbergsingel, nabij de Prinsenlaan, zijn de oude duikers maar ook de kabels en leidingen gezakt. Om de doorstroming van het water te kunnen waarborgen moeten deze vervangen worden. Inmiddels zijn de water-, gas en elektriciteitsleidingen die boven en onder de oude duikers liepen vervangen. Afgelopen week is de fundering gelegd voor de nieuwe duiker. Op maandag 17 november start de gemeente met het in delen plaatsen van de nieuwe duiker. De verwachting is dat het karwei op 19 november is geklaard. Daarna duren de afrondende werkzaamheden, zoals het dichtstraten van het wegdek en het trottoir, nog tot 15 december.

November: maand van de ‘Rotterdamse onderwereld’
In Rotterdam wordt veel en hoog gebouwd. Maar ook onder de grond is het erg druk. November is de maand van de Rotterdamse onderwereld. Dan staat de ‘wereld onder onze voeten’ centraal. Ook duikers worden aan het oog onttrokken, maar de plaatsing van deze duiker is – voordat hij voor lange tijd onder de grond verdwijnt – vanaf een speciale voetgangersbrug goed te volgen. Het programma van de maand van de ‘Rotterdamse onderwereld’ is te vinden op rotterdam.nl.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of fwa.marree@rotterdam.nl