Direct naar de content

‘Kom op voor je wijk’: Rotterdam start wervingscampagne voor de Wijk aan Zet

In samenwerking met:

Met de slogan ‘Kom op voor je wijk’ is vanochtend in Hoogvliet de stedelijke wervingscampagne gestart voor de Wijk aan Zet, de nieuwe Rotterdamse wijkdemocratie. De campagne is erop gericht om inwoners te informeren en om ze enthousiast te krijgen om zich kandidaat te stellen voor hun wijkraad. Rotterdam krijgt volgend jaar 39 wijkraden, die samen met bewoners, gemeente en lokale organisaties gaan bepalen wat de wijk nodig heeft. Op 16 maart 2022 kunnen Rotterdammers behalve op de gemeenteraad ook op hun wijkraad stemmen.

De campagneaftrap werd gegeven door de wethouders Roos Vermeij (o.a. Wijken) en Arjan van Gils (o.a. Organisatie). Gewapend met een twee meter lang groen-wit stempotlood en flyers met informatie over de wijkraden brachten ze een bezoek aan buurtstudio De Regenboog in de Lampreibuurt en Winkelcentrum Hoogvliet om voorbijgangers uitleg te geven over de wijkraden en ze aan te sporen om zich kandidaat te stellen.

Vermeij: “Vandaag was de eerste kleine stap in een lange campagne in 39 Rotterdamse wijken, waarin we bewoners vertellen wat de Wijk aan Zet is, wat een wijkraad doet en hoe je je als bewoner kunt aanmelden. Want dit is je kans om op te komen voor je eigen wijk, of je nou lid bent van een politieke partij of niet. We roepen alle Rotterdammers op om mee te doen!”

Van Gils: “Het is ontzettend waardevol om bewoners op straat te spreken over hun wijk. Lang niet iedereen is bekend met de Wijk aan Zet of enthousiast over de wijkraden, dus we hebben nog een weg te gaan. Maar aan de andere kant merk je meteen dat bewoners hun mening klaar hebben over wat er beter kan in de wijk. Dat is mooi om te zien en precies waar de Wijk aan Zet over gaat: meedoen en meebeslissen.”

Aanmelden als kandidaat-wijkraadslid
Alle Rotterdammers die op 16 maart 2022 16 jaar of ouder zijn kunnen zich verkiesbaar stellen als kandidaat voor hun wijkraad. Dat mag met vermelding van een politieke partij, maar hoeft niet: de verkiezingen vinden plaats op persoonlijke titel. De aanmeldingstermijn start op 3 januari 2022 en sluit op 17 januari 2022 om 17:00 uur.

Kom op voor je wijk
De komende tijd zullen onder de noemer ‘Kom op voor je wijk’ in alle 39 wijken verschillende campagneactiviteiten plaatsvinden om bewoners te informeren en enthousiasmeren. Kandidaat-wijkraadsleden krijgen o.a. een toolkit om in de periode tot 16 maart 2022 voor zichzelf campagne te voeren. Kijk hier voor meer informatie over de wijkraden.

Wijk aan Zet
De campagne is onderdeel van de Wijk aan Zet, de nieuwe wijkdemocratie waarin bewoners meer kunnen meedenken en meebeslissen over hun eigen wijk. Bijvoorbeeld via het digitale platform Mijn Rotterdam, waarop bewoners meebeslissen wat de wijk nodig heeft, waar het geld naartoe gaat en welke bewonersinitiatieven worden uitgevoerd. De wijkraden vormen een belangrijke spil in de Wijk aan Zet, omdat ze de ideeën van wijkbewoners, organisaties en wijknetwerken bij elkaar brengen, met de gemeente afspraken maken over wat de wijk nodig heeft en toezien of de gemeente de afspraken uitvoert. Voor meer informatie over de Wijk aan Zet, kijk hier.

Afbeeldingen

  • Foto: Jan van der Ploeg.
  • Foto: Jan van der Ploeg.
  • Foto: Jan van der Ploeg.