Direct naar de content

Kinderen veiliger naar school door nieuw verkeersexperiment in Bloemhof

Rotterdam wil het verkeer rondom basisscholen in de stad veiliger maken en startte gisteren met het experiment Veilige Schoolomgeving bij de Theresiaschool in Bloemhof. Hier wordt tijdelijk de snelheid voor auto’s verlaagd van 50 naar 30 km/h en wordt het oversteken voor kinderen makkelijker en veiliger gemaakt. Deze nieuwe verkeerssituatie wordt voor vier maanden getest.

Leerlingen van de Theresiaschool voelden zich niet veilig voor de school en bij het oversteken van de drukke Strevelsweg. Om ervoor te zorgen dat de verkeerssituatie veiliger wordt, is de weg hier tijdelijk anders ingericht. Wethouder Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal was bij de start van het experiment: “De leerlingen konden heel goed uitleggen wat er nodig was om het verkeer veiliger te maken rondom hun school. Nu is de dagelijkse route naar school overzichtelijker en voelt het veiliger voor de leerlingen.”

Aanpassingen op straat
Naast het verlagen van de snelheid naar 30 km/h, is de rijbaan ook smaller gemaakt met markering op de weg en krijgen de kinderen (en hun ouders) langer groen tijdens het oversteken van het zebrapad op de Strevelsweg. Nieuwe fietsvlonders zorgen voor meer plek om de fiets te stallen, zodat niemand meer hun fiets in de middenberm hoeft neer te zetten.

Veilig naar school
Deze week start ook de Nationale Schoolbrengweek, waarbij kinderen – en hun ouders – worden gestimuleerd om vaker lopend of met de fiets naar school te komen. Ook de directeur van de Theresiaschool, Belinda Warbrie, doet er alles aan om haar leerlingen een veilig gevoel te geven op weg naar school: “Meer dan de helft van de kinderen (57%) komt te voet naar school. Met de drukke Strevelsweg voor de deur is het oversteken vaak een uitdaging. Daarom zijn we erg enthousiast over deze aanpassingen op straat, waarbij auto’s minder hard rijden en het oversteken veiliger wordt”.

Meer ruimte voor fietsers en voetgangers
Met de Rotterdamse MobiliteitsAanpak werkt de gemeente aan een bereikbare en gezonde stad. Het aantal fietsers en voetgangers stijgt en Rotterdam wil daar in de stad ruimte voor bieden. Dit experiment Veilige Schoolomgeving maakt onderdeel uit van een reeks experimenten in de stad. In het najaar volgt een tweede basisschool waar tijdelijk een andere verkeerssituatie wordt getest.

Kijk voor meer informatie op rotterdam.nl/testdetoekomst

Afbeeldingen