Direct naar de content

Kinderen uit de opvang brengen nacht door in diergaarde Blijdorp

Zodra diergaarde Blijdorp vrijdag 28 augustus de deuren gesloten had, zetten kinderen uit de maatschappelijke opvang hun tenten op om er de nacht door te brengen tussen de dieren. De overnachting in het Blijdorpse Zoocamp was een initiatief van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) met steun van de Stichting het Vergeten Kind. Het doel: een onbezorgde, leuke tijd voor de kinderen.

In Nederland verblijven circa 33.000 kinderen in de opvang. Het gaat om kinderen die door een onveilige of instabiele thuissituatie noodgedwongen verblijven in opvanglocaties. “Zij hebben op hun jonge leeftijd al veel meegemaakt, zoals mishandeling en verwaarlozing. De kinderen verblijven in opvangcentra die daar niet altijd op zijn ingericht”, aldus Daphne Schreuder, programmadirecteur van Stichting het Vergeten Kind. De stichting zet zich onder meer in voor een pedagogisch en kindvriendelijk leefklimaat voor kinderen in de opvang.

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg): “Rotterdam is koploper in de aanpak van huiselijk geweld en het aanpakken van kindermishandeling. Wat we graag willen is dat deze kinderen, die vaak getraumatiseerd zijn, zich echt weer even kind kunnen voelen.”

Dat was voor de staatssecretaris en wethouder dan ook reden om dit evenement voor een groep kinderen van 9-12 jaar oud te organiseren. Stichting het Vergeten Kind ondersteunt het evenement van harte.

Ook Diergaarde Blijdorp werkt graag mee. ,,Zoocamp is een onvergetelijke ervaring voor kinderen uit de opvang. Ze volgen een speurtocht door de nachtelijke dierentuin, helpen met het voeren van de dieren en slapen op het kamelenveld,” aldus Marc Damen, directeur van Blijdorp. “ We doen dit vaker maar we vinden het een eer dat we dit nu speciaal voor deze groep kwetsbare kinderen mochten organiseren”.

Op zaterdagochtend schoof wethouder De Jonge aan bij het ontbijt van de kinderen. Daarna volgde een laatste ronde door de dierentuin en hielpen de kinderen met het voeren van de dieren.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tjeerd Agema, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, 06 – 51 07 47 86 of t.agema@rotterdam.nl