Direct naar de content

Kinderen reizen in 2022 gratis met het OV

De gemeente Rotterdam start op 1 januari 2022 een proef waarbij kinderen van 4 tot 12 jaar een jaar lang gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer in heel Rotterdam.

Naar aanleiding van een ingediende motie heeft de gemeenteraad van Rotterdam besloten om op 1 januari 2022 te starten met de proef ‘gratis OV voor kinderen’. Dit houdt in dat alle kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar die in Rotterdam ingeschreven staan, een jaar lang gratis kunnen reizen met de vervoersmiddelen van de RET zoals de metro, tram en bus en de buslijn van EBS in Rozenburg. Het enige wat hiervoor nodig is, is een eigen persoonlijke OV-chipkaart. Daarmee kan het gratis reisproduct worden aangevraagd. Dit kan al vanaf 1 december 2021 via www.rotterdam.nl/loket/gratis-ov-voor-kinderen.

OV toegankelijk voor alle Rotterdamse kinderen
Met deze proef wil gemeente Rotterdam het openbaar vervoer toegankelijker maken voor alle Rotterdamse kinderen. Wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal: “Als kinderen gratis reizen met het OV, is het voor gezinnen veel goedkoper om met de tram, bus of metro te reizen. En het OV is een veel leukere ervaring dan een ritje met de auto”. Kinderen krijgen zo de kans om van jongs af aan vertrouwd te raken met het openbaar vervoer en hun stad op een andere manier te ontdekken.

Een aangenaam en bereikbaar Rotterdam
De stad groeit, ruimte wordt schaarser, de economie verandert, het klimaat vraagt om andere keuzes én we willen de stad gezonder en inclusiever maken. Daarom zet Rotterdam in op duurzame bereikbaarheid om de stad ook in de toekomst aangenaam en bereikbaar te houden voor Rotterdammers en bezoekers. Deze proef en het stimuleren van het openbaar vervoer draagt hieraan bij.

Het gratis reisproduct aanschaffen
Vanaf 1 december 2021 kan het gratis reisproduct al aangevraagd worden via www.rotterdam.nl/loket/gratis-ov-voor-kinderen.  Hiervoor heeft het kind een persoonlijke OV-chipkaart nodig en DigiD nodig. Meer informatie over het aanvragen staat op de website.