Direct naar de content

Kinderen en gezinnen behouden jeugdhulp

Kinderen, jongeren en gezinnen die nu een vorm van hulp ontvangen, behouden die komend jaar. Vanaf 1 januari 2015 is de nieuwe jeugdwet van kracht en zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle hulp, zorg en ondersteuning aan jongeren en hun ouders. De jeugdhulp wordt dichterbij de mensen georganiseerd.
 

Wijkteams
Ouders en kinderen in Rotterdam worden vanaf januari zoveel mogelijk in hun eigen leefomgeving geholpen en krijgen een vaste contactpersoon bij een van de 42 wijkteams. De medewerkers van het wijkteam kijken altijd eerst naar wat ouders zelf kunnen en hoe zij hun eigen netwerk kunnen inschakelen. Als dat niet lukt en professionele jeugdhulp nodig is, dan biedt het wijkteam hulp, zoals opvoedondersteuning, gezinscoaching, hulp aan kinderen met psychische problematiek of hulp aan kinderen met een beperking. Deze aanpak moet leiden tot betere en goedkopere hulp.

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg): “Wij begrijpen dat mensen graag willen weten hoe de zorg voor hun kind er komend jaar uitziet. Wie hulp nodig heeft, kan er komend jaar ook gewoon op rekenen dat die hulp wordt gegeven.’’ 

Duidelijkheid voor instellingen
Vanaf volgend jaar kopen de zestien gemeenten in de regio Rijnmond zwaardere, meer specialistische vormen van jeugdhulp gezamenlijk in. Instellingen weten waar ze aan toe zijn voor het komende jaar. Eerder waren de budgetten voor de instellingen al bekend en nu is de opdracht voor hulp aan jeugd met een beperking binnen instellingen voorlopig gegund. Ook de inkoop van andere vormen van jeugdhulp, zoals de hulp aan jeugd met een psychische- of psychiatrische aandoening en dyslexie, specialistische opvoedhulp en jeugdbescherming en reclassering ligt op koers.

Regionale samenwerking
De regio Rijnmond koopt gezamenlijk voor 215 miljoen euro in aan specialistische jeugdhulp voor de in totaal 300.000 jongeren in de regio. De gemeenten kopen zelf de basishulp jeugd en opvoedhulp en hulp voor jeugd met een beperking die thuis woont in. De gemeenten die gezamenlijk jeugdzorg inkopen zijn Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Maassluis, Lansingerland, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Vlaardingen en Westvoorne.
 


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tjeerd Agema, bestuursvoorlichter wethouder De Jonge, 06 – 51 07 47 86 of t.agema@rotterdam.nl