Direct naar de content

Kinderboerderij de Molenwei binnen 5 jaar energieneutraal

Primeur in Rotterdam: sponsoring van duurzame energie

Op 1 juli 2016 gaat een nieuw initiatief van start om te komen tot meer verduurzaming van maatschappelijke organisaties via een revolutionair idee: oppervlakte ter beschikking stellen in ruil voor zonne-energie. Rotterdam omarmde het initiatief van Softs als eerste.

Op kinderboerderij de Molenwei* vindt de lancering plaats van het eerste Softs Energiesponsor Project in de wereld. Dit project maakt het door de plaatsing van zonnepanelen mogelijk om binnen vijf jaar, zonder zelf te investeren, duurzaam én economisch energieneutraal te worden. Met een energierekening van 0,- euro blijft er meer geld over om te besteden aan de kerntaken. Ook het nieuwe wijkcentrum De Slinger in Rotterdam Charlois krijgt deze unieke kans. Het project is mogelijk gemaakt door de NAM.

Duurzaamheidsdoelen
Het initiatief draagt goed bij aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente Rotterdam, waarbij ingezet wordt op meer zonne-energie. Door bijvoorbeeld daken van het eigen vastgoed te voorzien van zonnedaken en daarin energiebesparende maatregelen door te voeren. Maar ook worden samen met marktpartijen nieuwe zonproducten ontwikkeld zoals postcoderoos, zonnepanelendelen, grootschalige zonneparken, zonnepanelen op schooldaken, etc. Ook stimuleren we dat corporaties en woningeigenaren energiebesparende maatregelen uitvoeren in hun woningen.

Technische vinding
Softs ontwikkelde een gepatenteerd systeem van draaibare, driehoekige panelen: ‘multifunctionele zonnecentrales’. Schijnt de zon, dan wekken de zonnepanelen energie op. Is het bewolkt, dan draait het systeem een slag en absorbeert bijvoorbeeld CO2. Of het draait nog een slag en toont een logo of een boodschap. De driehoekige panelen zijn overigens ook te gebruiken om de lucht te zuiveren (bijvoorbeeld op geluidsschermen langs de snelweg) of om regenwater op te vangen.

Werkgelegenheid
Doordat de technologie en de diensten lokaal in Rotterdam gemaakt worden ontstaat werkgelegenheid in het sociale domein (per 50 m² 1-3 banen). Hierin wordt samengewerkt met WGSP Rijnmond en RO@Work/Tempo Team.

Samenwerkingsvormen en bereik
De afgelopen anderhalf jaar is in/met Rotterdam het model ontwikkeld. Met 100 Rotterdamse maatschappelijke organisaties start het project. Daarna wordt het opgeschaald op naar 1.500 locaties. De revolutie in zonne-energie begint bij maatschappelijke organisaties zoals scholen, sportverenigingen, zorginstellingen, wijkcentra en hun community. Zij stellen een ‘oppervlakte’ ter beschikking en krijgen in ruil daarvoor zonne-energie. Bovendien profiteren ze van de opbrengsten van de panelen. Softs brengt partners bij elkaar die binnen de projecten zakelijk samenwerken. Partners die hun MVO-beleid inhoud willen geven. Of partners die reclameruimte willen afnemen, CO2-certificaten of zonne-energie. Gemeenten die met Softs hun energiebeleid een boost geven. En productiebedrijven: de assemblage, het beheer, het onderhoud en de exploitatie van de Multifunctionele Zonnecentrales wordt gedaan met lokale ondernemingen, waar mogelijk met werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Softs brengt de partners bij elkaar en zorgt dat de projecten van de grond komen.

Dit initiatief wordt onder andere mogelijk gemaakt door NAM, Softs Nederland, BNG Bank, MKB Rotterdam, Randstad Groep, Stichting BOOR (onderwijs) en Gemeente Rotterdam.

*De Molenwei is een multifunctionele kinderboerderij in Rotterdam Charlois aan de rand van het Rotterdamse Zuiderpark. Naast dieren beschikt de kinderboerderij over een cultuurhistorische plantentuin en een educatieve tuin (met schooltuinen voor 22 scholen in Rotterdam) en een lescentrum.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl

Bij de foto van links naar rechts:
Peter van Dommelen directeur Cablean, Alisa Troost bedrijfsleider kinderboerderij de Molenwei, Ronald van Tol voorzitter gebiedscommissie Charlois, Wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid) en Sandra Groenendal NAM.