Kinderboerderij De Kraal 50 jaar
Op zondag 4 juni is het feest op Kinderboerderij de Kraal. Zij viert dan haar 50-jarig bestaan. De gemeente Rotterdam heeft de kinderboerderij in 1967 opgericht. Het is de oudste kinderboerderij van de stad. Er komen gemiddeld 170.000 bezoekers per jaar naar de boerderij in het Kralingse bos.
Feestelijke activiteiten
De feestelijke activiteiten komende zondag zijn van 10.00 tot 16.00 uur.
De schapen worden geschoren; een ganzenhoeder hoedt zijn ganzen tussen het publiek door;
Diverse ambachtslieden laten hun oude ambachten zoals wol spinnen, klompen maken en touwdraaien die dag herleven.
Programma:
10.00 uur: start feest 50- jarig bestaan, start activiteiten
13.00 uur: St. De Vrienden van de Kraal biedt cadeau aan bij het podium aan Hermineke van Bockxmeer, directeur Sport en Cultuur van Maatschappelijke Ontwikkeling, gemeente Rotterdam
13.10 uur: kort woord Hermineke van Bockxmeer
13.20 uur: proosten op de jarige
13.30 uur: einde officieel moment, vervolg activiteiten
16.00 uur: einde activiteiten
Activiteiten:
De kinderen kunnen energie kwijt op twee luchtkussens. Ook is er een kraampje waar zij zich kunnen laten schminken. Verder zijn er knutselactiviteiten voor de kinderen waarbij ze gebruik maken van natuurlijke materialen:
– Armbandje van wol;
– Kaarsen van bijenwas;
– Sap van vruchten;
– Appelwokkels;
– Een schaapje scheren en koe melken.
Bij diverse kraampjes is eten en drinken te koop:
– Aardappelwokkels;
– Rivierkreeften uit de regio;
– Vrije uitloopeieren uit de regio;
Ook in de keuken van de kinderboerderij kunnen bezoekers frisdranken, warme dranken, ijs en diverse versnaperingen kopen.
Geschiedenis kinderboerderij De Kraal
De gemeente Rotterdam is sinds de start in 1967 eigenaar en exploitant geweest van de kinderboerderij, toendertijd nog een dierenhofje. De kinderboerderij is gelegen in het Kralingse bos, één van de mooiste parken van Rotterdam. Vroeger ging het personeel met de huifkar met twee grote paarden ervoor naar de scholen om kinderen op te halen voor een les over natuur- en milieueducatie. Toen stonden er alleen de drie gebouwen met een rieten dak. De brug was toendertijd nog een ophaalbrug. Alle dieren liepen los op het terrein en als bezoeker kon men niet om de dieren heen. In de afgelopen 50 jaar is er veel veranderd. Tegenwoordig ligt het accent meer op bezoekers uit de buurt en ook daarbuiten.
De kinderboerderij is zoveel mogelijk ingericht met natuurlijke materialen om één geheel met de omgeving te vormen. Zo zijn de dieren gehuisvest in weilanden, waarvan er een aantal vrij toegankelijk zijn bezoekers. Het dierenbestand is door de tijden heel divers geweest. Naast diverse landbouwhuisdieren zijn er diverse huisdieren te zien. Het personeel geeft veel voorlichting aan bezoekers over het houden van huisdieren.
Meer informatie over dit persbericht bij Ron de Koning, communicatieadviseur Maatschappelijke Ontwikkeling, Sport en Cultuur, 06 – 10 73 63 48.