Direct naar de content

Kijken in toekomst met 3D app voor bouwlocaties Rotterdam

Gemeente experimenteert met digitale informatie Zalmhaven

De nieuwste woontorens op ware grootte bekijken voordat ze er staan? Dat zou binnenkort zomaar mogelijk kunnen zijn.  De gemeente Rotterdam ontwikkelde een app waarmee je een nieuwbouwproject als De Zalmhaven in 3D kunt zien staan op de bouwplaats. Op die manier ervaren Rotterdammers nog beter wat de impact van een gebouw is op de omgeving. De Zalmhaven bereikt deze week het punt van 165 meter en is daarmee het hoogste gebouw van Nederland. Uiteindelijk wordt deze woontoren met 215 meter het hoogste gebouw van de Benelux. In Nederland voert Rotterdam de lijst van hoogste gebouwen aan met de posities één tot en met zes.

De 3D app is ontstaan uit een experiment dat digitale 3D informatie van een gebouw vertaalt naar zogenaamde Augmented Reality. Het geeft op locatie een realistisch beeld van het uiteindelijke bouwwerk. Door een QR-code op locatie te scannen, kun je het gebouw op ware grootte zien staan. Maar gebruikers kunnen een miniatuur versie van het gebouw ook gewoon op de keukentafel of in de woonkamer zetten en er eens rustig omheen lopen.

Inspiratie voor de stad

De toepassing van de Augmented Reality techniek is niet nieuw, maar staat voor nieuwbouwprojecten nog in de kinderschoenen. De ontwikkeling van deze app kan een belangrijke eerste stap zijn richting veelvuldig gebruik van deze techniek. ,,We hopen dat deze app andere ontwikkelaars inspireert om met deze techniek aan de slag te gaan”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Het gebruik van deze visualisaties kan sterk bijdragen aan goede communicatie met de omgeving, omdat de impact van ontwikkelingen in de stad beter zichtbaar zijn. De techniek is ook interessant voor architecten, projectontwikkelaars en stedenbouwkundigen. Gebiedsontwikkelaar AM, Amvest en BAM Bouw en Techniek hebben hun medewerking verleend aan deze app.

Piekstraat

Inmiddels heeft de volgende ontwikkelaar al aangegeven ook met de techniek aan de slag te gaan. Ontwikkelaar Heijmans en architectenbureau KCAP werken momenteel aan een 3D weergave van de nieuwbouw aan de Piekstraat in Feijenoord, waar een 73 meter hoge woontoren verrijst.

Downloaden

Nieuwsgierig naar de 3D weergave van de Zalmhaventoren, binnenkort het hoogste gebouw van de Benelux, ga naar www.bouwenaanrotterdam.nl/3d-bouwprojecten en download de app.