Direct naar de content

Kick-off The Daily Mile in Rotterdam

Fittere kinderen door 15 minuten per dag (hard)lopen op school. Vandaag gaf wethouder Adriaan Visser (o.a. Sport) samen met Erben Wennemars, ambassadeur  van The Daily Mile in Nederland, het startsein voor The Daily Mile op basisschool De Toermalijn. Onder leiding van Erben Wennemars renden de leerlingen van de Rotterdamse Lekker Fit! Basisschool de Toermalijn 15 minuten lang The Daily Mile. 
 

Het initiatief dat in het Verenigd Koninkrijk al een groot succes is, startte met de Kick-off in Rotterdam vandaag ook officieel in Nederland. The Daily Mile past goed bij de wens om zoveel mogelijk Rotterdamse kinderen Lekker Fit! op te laten groeien. Iedere dag ongeveer 15 minuten rennen zorgt ervoor dat de kinderen zich fitter voelen en zich beter kunnen concentreren op school. Wethouder Adriaan Visser: "Een aantal andere scholen in Rotterdam gaat the Daily Mile ook introduceren of is hier al mee bezig. Ik hoop dat meer scholen dit goede voorbeeld gaan volgen.” Ambassadeur van The Daily Mile in Nederland Erben Wennemars: “Ik weet zeker dat veel scholen in Nederland dit gaan oppakken. En het kan op elk moment. Je kunt elke dag wel ergens een kwartiertje pakken. Het geeft ook geen gedoe met omkleden, want de kinderen hoeven geen andere kleding aan”.

Positief effect
Uit onderzoek door het RIVM blijkt dat kinderen per dag te veel stilzitten. Juist door iedere dag 15 minuten te gaan (hard)lopen krijgen kinderen de kans meer te bewegen op school. Hiernaast kan The Daily Mile ook een positief effect hebben op de concentratie, stemming, gedrag en de gezondheid van leerlingen.

Rotterdam Lekker Fit!
De gemeente Rotterdam zet zich met Rotterdam Lekker Fit! in voor gezond gewicht en voldoende beweging bij kinderen en jongeren. Rotterdam telt inmiddels 94 Rotterdam Lekker Fit! Scholen. Kinderen in het basisonderwijs krijgen op de Lekker Fit! scholen bijvoorbeeld drie keer per week gymles van een vakdocent. Daarnaast is er aandacht voor gezonde voeding tijdens lessen en is een schooldiëtist aanwezig. Ook in de kinderopvang en op een derde van de voortgezet onderwijsscholen helpen leerkrachten, sportdocenten en gezondheids-professionals. Zo zijn er bijvoorbeeld diëtisten, die leerlingen helpen meer te bewegen en gezonder te eten. Er wordt gewerkt met de bewezen effectieve aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht.

Positieve resultaten
Binnen het programma Rotterdam Lekker Fit! zijn al veel positieve resultaten geboekt. Uit trendonderzoek blijkt dat bij Rotterdamse basisschool kinderen het overgewicht stabiliseert. Overgewicht staat een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in de weg. Door samen met publieke en private partners activiteiten in te zetten die echt werken, zet Rotterdam zich in voor een gezonde leefstijl onder de Rotterdamse jeugd. De uitkomsten van het meerjarig onderzoek uitgevoerd door de GGD Rotterdam-Rijnmond laten zien dat de stijgende overgewichttrend is gestopt. De eerste stap naar een gezonde en fitte jeugd in Rotterdam.

Over The Daily Mile
Het doel van The Daily Mile is heel simpel: fittere kinderen door 15 minuten per dag (hard)lopen op school. Jongeren Op Gezond Gewicht werkt als initiatiefnemer van The Daily Mile in Nederland samen met ambassadeur Erben Wennemars aan een Nederlands Daily Mile-netwerk met scholen, gemeentes, sportorganisaties en andere samenwerkingspartners. Doel is dat elke kind mee kan doen aan The Daily Mile. Scholen die meedoen aan The Daily Mile registreren zichzelf op www.thedailymile.co.nl.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Visser, 06 – 82 51 77 42 of mae.dejongh@rotterdam.nl

Voor meer informatie over het programma Rotterdam Lekker Fit!, kijk op www.rotterdamlekkerfit.nl
 

Voor meer informatie over The Daily Mile zie: http://thedailymile.co.nl/ of over Jongeren Op Gezond Gewicht: www.jogg.nl. Marieke.willemsen@jogg.nl, communicatieadviseur, Jongeren Op Gezond Gewicht, tel: 06-10930109.