Direct naar de content

Kick-off baanbrekend Europees duurzaamheidsproject in Rotterdam-Zuid

Partners ondertekenen samenwerkingscontract slim thermisch grid en aanleg zonnepanelen

Op woensdag 28 november, tijdens Rotterdam Vastgoed 2018, tekenden Eneco, Rotterdam Ahoy, gemeente Rotterdam en bouwcombinatie Ballast-Nedam/Heijmans een overeenkomst voor het realiseren van een slim thermisch grid en de aanleg van zonnepanelen op de daken van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en het bestaande Ahoy, in het projectgebied Hart van Zuid. Onder toeziend oog van Policy officer Jens Bartholmes van de Europese Commissie werd tevens een aankondigingsbord onthuld dat de start van dit project bestempelt.

e aanleg van het slimme thermisch grid in en rondom Rotterdam Ahoy maakt onderdeel uit van het project RUGGEDISED dat wordt gesteund door de Europese Commissie. Peter van der Veer, Directeur Rotterdam Ahoy: “Nu we deze grootschalige samenwerking bekrachtigen, starten vele mooie initiatieven en gaan we daadwerkelijk het verschil maken." Eneco is de partij die de netwerken gaat aanleggen en ervoor gaat zorgen dat Ahoy op korte termijn gasloos wordt. Tevens gaat Eneco op Ahoy het grootste zonnedak van Rotterdam realiseren. Hans Peters, Chief Customer Officer Eneco: “Deze eerste overeenkomst zorgt voor een enorm mooie stap in het verduurzamen van het energiegebruik rondom Ahoy. Alleen al met deze eerste projecten bereiken we een reductie van 1422 ton CO2.”

Het project RUGGEDISED kent in totaal 13 projecten die allemaal toegepast worden in het ‘Hart van Zuid’ projectgebied. Projectdirecteur Hart van Zuid, Maarten Kokshoorn: “We bouwen met Hart van Zuid aan een sterk stuk stad dat de toekomst aankan. RUGGEDISED versterkt Hart van Zuid door op cruciale onderdelen nog duurzamer te worden.”
De Europese Commissie ondersteunt de ontwikkeling van het RUGGEDISED programma met een miljoenensubsidie, afkomstig uit Horizon 2020, het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van Europa. Projectcoördinator RUGGEDISED, Albert Engels: “Er is een verschil tussen smart city projecten dóén en een smart city zíjn. Het verschil zit ‘m in het leggen van verbindingen. Die zorgen ervoor dat 1 plus 1, niet 2 maar 3 wordt. Dat is dan ook het doel van RUGGEDISED.”

Over RUGGEDISED
Het Smart City EU-programma RUGGEDISED is een samenwerkingsverband van zes Europese steden waarvan Rotterdam de coördinerende stad is. RUGGEDISED test en implementeert slimme oplossingen op het gebied van energie, transport en digitale technologie in grootschalige stedelijke proeftuinen om de weg te plaveien naar een slimmer en duurzamer Europa.
Rotterdam heeft ervoor gekozen om van Zuid een ‘living lab’ te maken. Voor RUGGEDISED betekent dit dat de gemeente naast bovengenoemde partners op de andere onderdelen ook samenwerkt met o.a. RET, KPN, Future Insight, ABN AMRO, Uniresearch, TNO en de Erasmus Universiteit. De Europese Commissie ondersteunt de ontwikkelingen binnen RUGGEDISED gedurende vijf jaar met € 17,5 miljoen, hiervan is € 5,4 miljoen voor Rotterdam. De innovatieve technieken die uitgeprobeerd worden op Zuid zullen in de toekomst ook toepasbaar zijn in andere delen van de stad en zelfs ver buiten Rotterdam.


Over Hart van Zuid
Hart van Zuid, de gebiedsontwikkeling rondom Rotterdam Ahoy, Zuidplein en omgeving is een van de grootstedelijke projecten waar stevig op wordt ingezet. Het moet uitgroeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid, waar men in een aangename omgeving kan wonen, werken, ondernemen en ontspannen.


Noot voor de redactie:

Beeldmateriaal ondertekening RUGGEDISED contract en aankondigingsbord:

Website RUGGEDISED: www.ruggedised.eu

Website Hart van Zuid: www.allesisopzuid.nl

Voor vragen aan de gemeente Rotterdam kunt u terecht bij:
Maarten de Vries via mk.devries@rotterdam.nl of 06-20545179

Voor vragen aan Rotterdam Ahoy kunt u terecht bij:
Susanne Blaas via s.blaas@ahoy.nl  of 010-293 3237

Voor vragen over Hart van Zuid kunt u terecht bij:   
Nina Cranen via n.cranen@hartvanzuidrotterdam.nlof 06-36093396

Voor vragen aan Eneco kunt u terecht bij:
Kim Vogten via Kim.Vogten@eneco.comof 06-14462989