Direct naar de content

Kentekenparkeren nu ook in Kralingen-Crooswijk

Kenteken leidend; geen parkeerticket meer achter de voorruit!

Vanaf maandag 21 juli wordt ook in Kralingen-Crooswijk het kentekenparkeren ingevoerd. Vorige maand werd hiermee gestart in Noord. Dit betekent dat zowel in Kralingen-Crooswijk als in Noord voortaan het kenteken moet worden ingevoerd bij de nieuwe parkeerautomaten. Rotterdam gaat gefaseerd over op een parkeersysteem waarbij het kenteken centraal staat. Omdat steeds meer parkeerders gebruik maken van 06-parkeren worden niet alle 2.900 automaten vervangen, Rotterdam plaatst daarom 550 nieuwe automaten.

De oude automaten worden vervangen omdat ze aan het einde van hun levensduur zijn en omdat per 1 januari 2015 de chipknip als betaalmiddel definitief verdwijnt. Vooral in woonwijken komen minder automaten. In winkelstraten en bij attracties blijven automaten op redelijke loopafstand beschikbaar.

Even wennen
Voor bewoners met een parkeervergunning verandert er voorlopig niets, maar voor andere parkeerders wordt het even wennen met de nieuwe automaten. Belangrijk is dat de parkeerder zijn kenteken onthoudt. De automobilist toetst het kenteken in op een parkeerautomaat, bepaalt de parkeertijd en betaalt met pin of creditcard. Een voordeel is dat de parkeerder niet meer hoeft terug te lopen naar de auto om het parkeerticket achter de voorruit te leggen. Speciale verwijzingsborden tonen parkeerders de weg naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. Voorlichtingsteams van de gemeente gaan de straat op om parkeerders zonodig uitleg te geven bij de nieuwe automaten en winkeliers te informeren over de nieuwe situatie.

06-parkeren een slim alternatief
Parkeergeld betalen in Rotterdam kan ook met 06-parkeren, een slim alternatief voor betalen aan de automaat. Met dit systeem kan de parkeerder zich bij aankomst simpel aanmelden en weer afmelden als hij vertrekt. Hiervoor kunnen parkeerders hun mobiele telefoon gebruiken door te bellen of te sms’en of door gebruik te maken van een parkeerapp. Het maakt dus niet uit of men een smartphone of een gewone GSM gebruikt. Voor 06-parkeren is er keuze uit verschillende aanbieders, ANWBParkeren, Parkmobile, Yellowbrick, Park-line en SMSParking. Het parkeergeld wordt achteraf via de aanbieder afgerekend.

Meer informatie over 06-parkeren is te vinden op rotterdam.nl/06parkeren

Minder automaten, meer gemak
Hoewel er minder parkeerautomaten worden teruggeplaatst zijn er volop voordelen met het nieuwe parkeersysteem. Omdat het kenteken centraal staat bij het nieuwe parkeersysteem zijn 06-pasjes, vergunningspasje en parkeertickets niet meer nodig. Bewoners kunnen hun bezoek zoals gebruikelijk voordelig laten parkeren alleen zij gaan niet meer met de bezoekerspas naar de parkeerautomaat. Aanmelden kan via internet, – of als de bewoner niet beschikt over internet – telefoon of sms. Ook daarbij is het kenteken van de auto van de bezoeker nodig.

Gefaseerde invoering
Het vervangen van de oude automaten is een grote operatie die grondig voorbereid is. Per gebied is via een schouw gekeken waar de nieuwe automaten komen te staan.
Na Noord en Kralingen-Crooswijk volgen de andere gebieden, het Centrum in augustus, Prins Alexander en Hillegersberg-Schiebroek in september, Delfshaven in oktober, Feijenoord in november en ten slotte in december IJsselmonde en Charlois.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree,

directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62.