Direct naar de content

Jubileum voor Rotterdamse uitvinding Klushuizen

Expositie brengt 10 jaar bloed, zweet en tranen en veel creativiteit in beeld

Rotterdam was de eerste gemeente die in 2004 met klushuizen op de markt kwam. Tien jaar verder zijn er ruim 500 klushuizen verbouwd tot zo’n 250 droomhuizen. Elk met een eigen verhaal en een unieke inrichting en uiterlijk, maar allemaal begonnen vanuit een droom. Het klussen zelf betekende meestal bloed, zweet en tranen. De prachtige verhalen hierover zijn nu vastgelegd in de expositie 10 jaar Klushuizen in Verhalenhuis Belvédère.

Het concept is eenvoudig maar doeltreffend. Particulieren kunnen voor een aantrekkelijke prijs een huis kopen en opknappen, mits ze er ook zelf gaan wonen. De prijs wordt berekend aan de hand van een simpele rekensom: huidige woningwaarde min de renovatiekosten. Bij de eerste klushuizen, het Wallisblok, betekende dit zelfs gratis woningen. Het NOS-journaal maakte een item waarna het storm liep met de inschrijvingen! Het originele item van het 20.00 uur journaal draait ook op de tentoonstelling.

Klusgebouwen
Kopers willen steeds meer invloed hebben op het ontwerp van hun woning en onderscheidend zijn. Echter raakt het aantal kluswoningen van de gemeente op. Dit betekend dat er nieuwe vormen van zelfbouw op de markt komen zoals scholen, kantoren of kerken die getransformeerd worden naar woningen. Op de nieuwe website Pak je Ruimte is het aanbod van dit soort klusgebouwen te vinden. Onlangs zijn er twee nieuwe klusgebouwen in de verkoop gegaan. De voormalige school op de Bloklandstraat in het Oude Noorden en een prachtig monumentaal pand uit 1901 aan de Havenstraat in Delfshaven.

Perfecte setting
De verdieping van het Verhalenhuis Belvédère waar de tentoonstelling te zien is ademt een en al klushuis. Doorbroken muren, bouwlampen, loslatende verflagen en authentieke details die vragen om renovatie. Dit met een aankleding van oude tv’s met filmfragmenten, archiefkasten met bouwtekeningen, maquettes, foto’s en klusrelikwieën maken een bezoek meer dan de moeite waard.

De expositie is tot 16 januari 2015 gratis te bezichtigen op donderdag t/m zondag van 11:00 tot 18:00 uur. Verhalen Belvédère is te vinden aan de Rechthuislaan 1.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chris Nieuwstraten, communicatie gemeente Rotterdam 06 53268872.