Direct naar de content

Johan van Oldenbarnevelt-penning voor Riek Bakker

Zij ontving de gemeentelijke onderscheiding op woensdag 11 mei uit handen van burgemeester Aboutaleb. Mevrouw H.E. Bakker (11-11-1944, Amsterdam) kreeg de Johan van Oldenbarnevelt-penning vanwege haar bijdrage aan de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam.

Met haar werk heeft Bakker bijgedragen aan Rotterdam als stad met innovatieve architectuur, gedurfde ontwerpen en unieke gebouwen. Als stad met internationale allure en een skyline om trots op te zijn. Haar inzet, vooruitziende blik en baanbrekende visie heeft Rotterdam blijvend veranderd.

Aardverschuiving
Bakker heeft als directeur van de toenmalige dienst dS+V een aardverschuiving teweegbracht. Onder haar leiding nam Rotterdam afscheid van gefragmenteerde projectontwikkeling en ging over op gebiedsontwikkeling. Gebaseerd op grote lijnen, zoals vastgelegd in het Masterplan dat zij begin jaren negentig met Teun Koolhaas opstelde. Die grote lijnen combineerde Bakker met aandacht voor detail en een hoog ambitieniveau voor architectuur en buitenruimte. Met aandacht voor een prettige omgeving om in te wonen, om in te leven.

Stadsdeel Kop van Zuid
Bakker stond aan de basis van de Kop van Zuid en de Erasmusbrug. Dankzij haar creatieve talent en sprekende pleidooien ging het visioen van de Kop van Zuid leven. Zij zag een stadsdeel van hoge kwaliteit, waar het goed wonen en ondernemen is en waar de culturele voorzieningen internationale toeristen trekken. Inmiddels is de Kop van Zuid uitgegroeid tot een onmisbaar deel van de stad en zijn beide oevers geïntegreerd tot een geheel.

Over de Johan van Oldenbarnevelt-penning
Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die een grote internationale reputatie hebben opgebouwd. Hun inspanningen zijn (mede) ten goede gekomen aan de Rotterdamse samenleving. Bij de bronzen penning hoort de Van Oldenbarneveltspeld als draagbaar onderdeel van de onderscheiding.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.