Direct naar de content

Invoering kentekenparkeren in Rotterdam-Centrum

Geen parkeerticket meer achter de voorruit

Maandag 18 augustus is het Centrum van Rotterdam aan de beurt voor de invoering van kentekenparkeren. Heel Rotterdam gaat over op dit parkeersysteem, waarbij het kenteken centraal staat. In Noord en Kralingen-Crooswijk werd kentekenparkeren al eerder dit jaar ingevoerd.

Bij de nieuwe parkeerautomaten voert de parkeerder het kenteken in, bepaalt de parkeertijd en betaalt met pin of creditcard. Voordeel is dat de parkeerder niet meer terug hoeft te lopen naar de auto om een parkeerkaartje achter de voorruit te leggen.

Centrum
Maandag 18 augustus worden de oude parkeerautomaten in het centrum buiten werking gesteld. De nieuwe parkeerautomaten, die naast oude automaten staan, worden op die dag aangezet. Vijf straten vormen een uitzondering. In de straten Meent (tussen Delftsevaart en Goudsesingel), Van Oldenbarneveltstraat, Kruiskade, Karel Doormanstraat en Mauritsweg worden de nieuwe parkeerautomaten op 18 en 19 augustus geplaatst op dezelfde plaats als een oude automaat. Op deze dagen blijven in deze vijf straten de oude parkeerautomaten werken totdat een nieuwe automaat geplaatst is.

Minder automaten
Omdat steeds meer parkeerders gebruik maken van 06-parkeren vervangt Rotterdam niet alle 2.900 parkeerautomaten, maar worden 550 nieuwe automaten in heel de stad geplaatst. De oude automaten worden vervangen omdat ze aan het einde van hun levensduur zijn en omdat per 1 januari 2015 de chipknip als betaalmiddel definitief verdwijnt. Vooral in woonwijken komen minder automaten. In winkelstraten en bij attracties blijven automaten op redelijke loopafstand beschikbaar. Speciale borden wijzen parkeerders de weg naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat.

‘06-parkeren een slim alternatief’
Parkeergeld betalen in Rotterdam kan ook met 06-parkeren, een slim alternatief voor betalen aan de automaat. Met dit systeem meldt de parkeerder zich bij aankomst simpel aan en weer af als hij vertrekt. Hiervoor gebruiken parkeerders hun mobiele telefoon door te bellen, te sms’en of door gebruik te maken van een parkeerapp. Voor 06-parkeren is keuze uit de aanbieders: ANWB Parkeren, Parkmobile, Yellowbrick, Park-line en SMSParking. Meer informatie: www.rotterdam.nl/06parkeren

Veranderingen voor bewoners
Voor bewoners met een parkeervergunning verandert voorlopig niets. Wel verandert het betalen voor het parkeren van het bezoek van bewoners. Bewoners kunnen hun bezoek zoals gebruikelijk voordelig laten parkeren, maar gaan niet meer met de bezoekerspas naar de parkeerautomaat. Aanmelden gaat via internet, telefoon of sms. Ook daarbij is het kenteken van de auto van de bezoeker nodig.

Gefaseerde invoering
Het vervangen van de oude automaten is een grote operatie die grondig voorbereid is. Per gebied is via een schouw gekeken waar de nieuwe automaten komen te staan.
Kentekenparkeren wordt in september in Prins Alexander en Hillegersberg-Schiebroek ingevoerd en daarna volgen Delfshaven in oktober, Feijenoord in november en ten slotte in december IJsselmonde en Charlois.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Stadsbeheer, tel: 06 22 96 65 62