Investeren in onderwijs in plaats van bezuinigen
Waar het kabinet een half miljard bezuinigt op onderwijs, zet Rotterdam juist in op onderwijs met een aanpak die leidt tot betere leerprestaties en kansen voor álle kinderen. Vandaag start in Rotterdam een tweedaagse onderwijsconferentie voor onderwijsprofessionals. Met dit initiatief van de gemeente en de Rotterdamse schoolbesturen voor primair en voortgezet onderwijs kiest Rotterdam voor een duidelijke koers zoals staat in het Nieuw Rotterdams Onderwijsbeleid: een focus op evidence-informed werken, waarmee scholen effectiever, wetenschappelijk onderbouwd de onderwijsuitdagingen te lijf kunnen gaan.
“Onderwijs is de ruggengraat van onze samenleving en dé sleutel tot gelijke kansen. Investeren in onderwijs is geen kostenpost, maar de krachtigste investering die je kunt doen voor de toekomst. Door samen te werken met wetenschappers en onderwijsprofessionals en beleidsmakers willen we niet alleen de onderwijsuitdagingen van Rotterdam tackelen, maar ook een nieuwe standaard zetten voor het hele land”, zegt wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen).
Bewezen aanpak voor structurele verbeteringen
Scholieren raken steeds verder achterop in de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen; vaardigheden die essentieel zijn voor een succesvolle toekomst. Met evidence-informed werken – het inzetten van bewezen effectieve methoden – geeft Rotterdam onderwijsprofessionals de tools om de leerresultaten structureel te verbeteren. Bijvoorbeeld, scholen kunnen tutoren inzetten om taal- en/of rekenachterstanden te verkleinen door extra lessen te geven in een 1-op-1 of 1-op-2 setting. Deze methode, High Dosage Tutoring, is wetenschappelijk bewezen effectief om leerlingen grote stappen vooruit te helpen. Ook wordt de wetenschappelijk onderbouwde aanpak Thuis in Taal ingezet, die jonge kinderen ondersteunt in hun taalontwikkeling. De sleutel tot succes is de goede samenwerking met ouders, waarbij hen wordt geleerd hoe ze spelenderwijs de taalontwikkeling van hun kinderen kunnen stimuleren.
Wethouder Kasmi: “Evidence-informed werken betekent dat elke investering, elke keuze gericht is op wat echt werkt in de klas. Met bewezen oplossingen kunnen onderwijsprofessionals de kwaliteit in het onderwijs blijvend verbeteren.”
Onderwijsconferentie Rotterdam: meer dan 100 sessies voor concrete oplossingen
De Onderwijsconferentie Rotterdam biedt een uitgebreid programma met meer dan 100 sessies, waar leraren, schoolleiders en wetenschappers, kennis delen. In de sessies worden concrete, wetenschappelijk onderbouwde inzichten gedeeld rond specifieke onderwijsuitdagingen. De conferentie biedt een krachtige impuls voor de professionalisering van het onderwijs en biedt de tools om structurele verbeteringen te realiseren.
“Door kennis en ervaring te delen, bouwen we samen aan een toekomstbestendig onderwijssysteem,” zegt Kasmi. “De conferentie biedt de gelegenheid te leren van de wetenschap en elkaar te inspireren. Het gaat over kansen voor onze kinderen en daarmee de toekomst van onze stad.”
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Said Kasmi, 06 – 220 475 25 of pj.tissingh@rotterdam.nl