Direct naar de content

Introductie Snel Schoon Teams

Extra inzet op vervuilde plekken

In 2015 wordt er 1 miljoen euro extra uitgetrokken voor extra acties om zwerfvuil, graffiti en onkruid aan te pakken. Zo worden door twee Snel Schoon Teams afvalbakken waar veel klachten over zijn sneller geleegd. Op de Noordoever en op de Zuidoever zal een extra wagen rondrijden om op meldingen af te gaan. Op de Lijnbaan wordt samen met Nederland Schoon een pilot gedaan om peuken in de buitenruimte te voorkomen. Meer graffiti wordt verwijderd en er wordt gezocht naar innovatieve manieren om onkruid sneller en milieuvriendelijker te verwijderen.

Wethouder Joost Eerdmans (o.a. buitenruimte): ”Zwerfvuil, graffiti en onkruid zijn grote ergernissen van Rotterdammers. Daarom pakken we die onderdelen komend jaar extra aan. Zo zijn er sinds 1 juni twee Snel Schoon Teams aan de slag die zwerfvuil opruimen en volle afvalbakken sneller legen en gaan we meer graffiti en onkruid verwijderen. Zo wordt Rotterdam schoner en prettiger om te wonen.”

Zwerfvuil
Naast de Snel Schoon Teams wordt er meer ingezet op de parkenaanpak zodat de parken na mooie zomerdagen schoon worden achtergelaten. Rotterdammers in de hele stad kunnen vanaf dit jaar een container adopteren. Zij houden de omgeving rondom de container schoon en hun meldingen over volle containers krijgen voorrang. Het zakgeldproject in Rotterdam Noord is doorgezet en er wordt gekeken naar meer zakgeldprojecten om zo het opruimen van zwerfvuil te belonen. Deze extra acties die in 2015 worden gedaan om zwerfvuil aan te pakken sluiten aan bij het Rotterdams Offensief tegen Zwerfvuil ‘Schoon Genoeg!’.

Graffiti
Graffiti wordt meer en sneller verwijderd. Als er graffiti op objecten van anderen wordt aangetroffen, zoals op geluidsschermen of een tunnel, overleggen we met de beheerders om dit te verwijderen. Als de beheerder geen budget heeft en de graffiti erg storend is voor het “schoon gevoel” kan de gemeente dit in overleg met de beheerder verwijderen.

Onkruid
Er wordt deze zomer vaker onkruid verwijderd. We gaan experimenteren met innovaties om op een snelle en milieuvriendelijke manier onkruid te verwijderen.

Tijdens de begrotingsbehandeling in november 2014 hebben de raadsleden Ingeborg Hoogveld (Leefbaar Rotterdam), Nils Berndsen (D66) en Danielle Knieriem (CDA) een motie ingediend met het verzoek budget vrij te maken om de ergernissen zwerfvuil, graffiti en onkruid aan te pakken.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maj-Britt van Raalte, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-12 65 88 13 of m.vanraalte@rotterdam.nl