Direct naar de content

Innovatie Expo 2018 in experimenteerstad Rotterdam

Op 4 oktober is Rotterdam gaststad van de Innovatie Expo 2018, een groot internationaal event op het gebied van innovatie. Nederland laat hier zien hoe innovatie oplossingen biedt aan wereldwijde uitdagingen als urbanisatie, digitalisering en verduurzaming. De IEXPO, georganiseerd door vijf ministeries, vindt plaats in de RDM- Onderzeebootloods die speciaal voor de gelegenheid is omgetoverd tot Living Lab met meer dan 200 nieuwe uitvindingen en ideeën.

Wat te denken van biocomposiet kunststof, ultrastil wegdek, energievoorziening uit langzaam stromende rivieren, biologisch afbreekbare vloeibare verpakking voor tropisch fruit, drijvende mega-eilanden, kunstmatige intelligentie en robotica. In een paar uur ben je volledig bij met de nieuwste trends en innovaties die Nederland te bieden heeft als het gaat om het bijdragen aan het veilig, leefbaar en bereikbaar houden van de wereld.

Naast zo’n 40 workshops en demo’s van (uit-)vindingen zijn er interviews en keynotes met onder andere minister Kajsa Ollongren, staatssecretarissen Stientje van Veldhoven en Mona Keijzer, haven CEO Allard Castelein en burgemeester Ahmed Aboutaleb. Op de IEXPO zijn dan 3.000 nationale en internationale bezoekers aanwezig, waaronder de Dutch Innovation Attachés in de EU en VN en delegaties uit Brazilië, Frankrijk, Japan, Canada, Dubai, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Rusland en Japan.

Krachtenbundeling Smart Mobility
Tijdens de IEXPO lanceert wethouder Bokhove een intentieverklaring samen met Cora van Nieuwenhuizen minister van Infrastructuur en Waterstaat en 4 andere bestuurders, over de Krachtenbundeling Smart Mobility. Hierbij gaat het om de inzet van nieuwe, slimme technieken in mobiliteit te vergroten waardoor kansen ontstaan om te komen tot ander reis- en rijgedrag. Belangrijk daarbij is het realiseren van het verbeteren van de doorstroming van het verkeer, het vergroten van de leefbaarheid en de verkeersveiligheid en het verduurzamen van de mobiliteit. De komende maanden wordt dit verder praktisch uitgewerkt.

City Deal Circulaire Stad
Eind 2016 ondertekenden negen gemeenten, drie ministeries en drie kennispartners de City Deal Circulaire Stad; ook Rotterdam deed hieraan mee. Tijdens de IEXPO wordt het eindresultaat gepresenteerd. De afgelopen twee jaar is gewerkt aan verschillende icoonprojecten in elke stad. Deze projecten laten zien dat koplopers met hun enthousiasme veel kunnen bereiken. Veel ambities zijn te verwezenlijken en door de juiste randvoorwaarden te stellen kunnen belemmeringen worden overkomen. Op de IEXPO onthult staatssecretaris Stientje van Veldhoven een maquette waar wethouder Arno Bonte het Rotterdamse deel aan toevoegt. Daarna volgt een debat in de stijl van het Lagerhuis. Dit onderdeel begint om 11.30 uur.

Smart Cities
De G5 wethouders informeren Raymond Knops, staatsecretaris van Binnenlandse Zaken, over de voortgang van de vijf kopgroepen van de Nederlandse Smart Cities strategie. Dit vindt laats in de innovatiekas van de gemeente Rotterdam in het bijzijn van economie wethouder Barbara Kathmann. Na afloop zullen ze drie stands op de Expovloer bezoeken.

Meer informatie: Innovationexpo2018.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Bonte en wethouder Bokhove, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl

of met Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Kathmann, 06 – 53 78 61 01 of s.kooijmancastelijns@rotterdam.nl