Direct naar de content

Iconische evenementen en nieuwkomers op festivalkalender 2020

met highlights als het Eurovisie Songfestival en Delfshaven400

“Het was een hele uitdaging om de puzzel te leggen, maar het is weer gelukt! Het seizoen van 2020 biedt voor alle Rotterdammers een gevarieerd festivalaanbod”. Met deze woorden presenteerde Johan Moerman, directeur van Rotterdam Festivals, samen met wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) met gepaste trots de nieuwe evenementenkalender van volgend jaar. Een evenwichtige kalender waarin vooral een goede balans tussen rust en levendigheid in de stad is nagestreefd.

Johan Moerman, Rotterdam Festivals: “Er ligt gelukkig weer een mooie festivalkalender en dat is belangrijk. Rotterdam krijgt als festivalstad hoge waardering van haar bewoners en bezoekers. Dat willen we graag zo houden. Festivals maken de stad leuker. Ze zorgen voor saamhorigheid, zijn goed voor het imago van Rotterdam en versterken de band die mensen voelen met hun stad. De toenemende belangstelling voor festivals en de beperkte ruimte in onze groeiende stad vraagt om creativiteit van ons en de organistoren. Met elkaar hebben we nu mooie stappen gezet, waarbij festivals zich met succes ontplooien op nieuwe festivallocaties. Een positieve ontwikkeling voor de toekomst!”.

“Mooie festivalstad”
Ook wethouder Kasmi is enthousiast over de nieuwe festivalagenda. “Rotterdam maakt haar naam als aantrekkelijke festivalstad ook in 2020 waar. Er komt een prachtig festival- en evenementenseizoen aan, dat de verscheidenheid van onze stad en haar inwoners weerspiegelt. Ik ben trots op de organisatoren, Rotterdam Festivals en de gemeentelijke diensten die zich hiervoor samen hebben ingespannen. Het is een hele klus om een gevarieerd festivalaanbod te realiseren in een verder verdichtende stad waarin we streven naar een balans tussen rust en reuring. Als ik naar de evenementenkalender kijk is dat gelukt. Rotterdam is ook in 2020 de mooie festivalstad die we graag willen blijven!”

Iconen versus nieuwkomers
Op de festivalkalender van 2020 prijken als vanouds de vertrouwde iconische evenementen als het International Film Festival Rotterdam, NN North Sea Jazz Festival, Rotterdam Unlimited en de NN Marathon. Onder de nieuwkomers zijn I Love Urban, Parkzicht Outdoor en Het Weelde Festival. Zij hebben allen een plek gekregen op nieuwe festivallocaties als Oeverpark Nesselande, Park de Twee Heuvels IJsselmonde en in het Merwe Vierhavengebied.

Wegens groot succes keren ook de festivals POW!WOW! in het Rotterdam Street Culture Weekend en het Rotterdam Bluegrass Festival terug op de kalender. Beide festivals groeien verder door en blinken bovendien uit in het bereiken van nieuwe doelgroepen, op nieuwe festivallocaties als de Afrikaanderwijk op Zuid en het Pijnackerplein in het Oude Noorden.

Maassilo locatie voor Euroclub
Als grote nieuwkomer op de kalender prijkt met trots het Eurovisie Songfestival dat op 12, 14 en 16 mei plaatsvindt in Ahoy. Daarnaast komt er van 8 tot en met 16 mei een uitgebreid stadsprogramma met tientallen feestjes, public viewings en optredens van artiesten en Rotterdams talent op tal van plekken in de stad. De officiële afterparty’s van het songfestival vinden in die periode plaats in de Maassilo. De voormalige graansilo wordt dan omgetoverd tot Euroclub.

Herdenken en vieren
Naast de viering van de 65e jubileumeditie van het Eurovisie Songfestival wordt in 2020 stilgestaan bij de viering van 75 jaar vrijheid en de herdenking van 80 jaar bombardement. Samen met het Bevrijdingsfestival in Den Haag is het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland gastheer van de Nationale opening van de Bevrijdingsfestivals en krijgt deze een prominente plek in de activiteiten rond de viering van 75 jaar Vrijheid in Rotterdam.

Delfshaven400
Ook is het in 2020 400 jaar geleden dat de Pelgrim Vaders via Delfshaven naar hun beloofde land vertrokken. Onder de noemer Delfshaven400 wordt van 17 juli tot en met 9 augustus uitgebreid aandacht besteedt aan het Rotterdamse aandeel uit deze wereldgeschiedenis met muziek, dans, verhalen, exposities en rondleidingen en de komst van het museumschip De Halve Maen (vanaf mei 2020) als een van de grote publiekstrekkers.

Een van de beste festivalsteden ter wereld
Rotterdam Festivals streeft samen met de gemeente Rotterdam naar een divers en aantrekkelijk festivalaanbod voor zoveel mogelijk verschillende Rotterdammers. De evenementen vertellen samen het verhaal van de stad en dragen zo bij aan het (inter)nationale imago van de stad. Rotterdam staat bekend als een van de beste festivalsteden ter wereld en werd eerder dit jaar beloond en bekroond met de IFEA World City & Events Award.

De Rotterdamse evenementenkalender wordt jaarlijks vastgesteld door het college, dat hiermee zorgdraagt voor een goede spreiding in tijd en ruimte, balans tussen rust en levendigheid en de benodigde inzet van veiligheids- en hulpdiensten.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Ingrid Adriaanse, projectwoordvoerder Eurovisiesongfestival, gemeente Rotterdam en woordvoerder Rotterdam Festivals: 06 –  45 81 08 95, i.adriaanse@rotterdam.nl of Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, 06 – 39 10 73 81, mj.kost@rotterdam.nl