Direct naar de content

Hulpverleners maken armoede en schulden eerder bespreekbaar

Koffertje 'Geld enzo' helpt bij gesprek over geldzorgen

Het bespreekbaar maken van geldproblemen is de eerste stap om iets aan armoede en schulden te doen. Bij veel mensen zit schaamte dit gesprek in de weg. Voor hulpverleners en andere professionals in de stad is er vanaf vandaag, de dag tegen de armoede, een koffertje met tips en tools beschikbaar om het gesprek met Rotterdammers over hun geldproblemen aan te gaan en hen te wijzen op passende hulp. Michiel Grauss, wethouder armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg overhandigde het eerste koffertje aan welzijnsorganisatie DOCK in Charlois, tijdens een inloopspreekuur over financiële problemen.

Zo'n 60.000 Rotterdamse huishoudens leven in armoede, een vijfde van alle huishoudens. Meer dan 30.000 huishoudens zelfs langer dan vier jaar. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven van deze mensen. De schaamte en stress is groot, dat maakt het praten over hun financiele problemen moeilijk. Hulpverleners (zowel betaald als onbetaald) kunnen nu makkelijker het gesprek voeren door gebruik te maken van het koffertje.

Geldstress wegnemen
In het koffertje ‘Geld enzo’ zitten tips hoe geldzorgen ter sprake gebracht kunnen worden. Wethouder Michiel Grauss: "Omdat mensen met geldstress in de overlevingsmodus zitten is het de kunst om hier oog voor te hebben. Daarom bevat het online koffertje een filmpje waarin hulpverleners zien wat geldstress met mensen doet. Een expert in stress-sensitief werken vertelt hoe ze rust kunnen brengen in een gesprek over inkomsten en uitgaven.”

Koffertje 'Geld enzo'
Het koffertje is ontwikkeld met hulpverleners en zowel online als offline beschikbaar. Het bevat onder meer een overzicht van de gemeentelijke regelingen, gesprekstips van deskundigen en een budgetjaarplanner. Online komen er verhalen van experts over het herkennen en bespreekbaar maken van geldzorgen en inspiratievideo's. Het koffertje wordt verspreid onder Rotterdamse organisaties in zorg, welzijn en onderwijs die contact hebben met mensen met een laag inkomen of schulden.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miriam Fianen, bestuursvoorlichter wethouder Grauss, 06 – 53 14 87 55 of m.fianen@rotterdam.nl