Direct naar de content

Huiseigenaren Heindijk krijgen aanbod voor overstap van aardgas naar stadsverwarming

De gemeente Rotterdam is in vijf wijken gestart met de gebiedsaanpakken om wijken van het aardgas af te halen. In Heindijk krijgen huiseigenaren een aanbod om over te stappen van aardgas naar stadsverwarming. Heindijk is aangewezen als een van de vijf gebiedsaanpakken in de gemeente Rotterdam. Ook de woningcorporaties gaan aan de slag met het aardgasvrij maken van de wijk.

,,Dit is een eerste aanbod aan huiseigenaren om woningen aardgasvrij te maken. Samen kunnen we dat beter en goedkoper doen. We vinden het belangrijk dat huiseigenaren in Heindijk meedoen aan deze pilot en betalen daarom het merendeel van de kosten. De lessen die we leren gebruiken we om in andere wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Wonen, Bouwen, Energietransitie Gebouwde Omgeving). In Heindijk is stadsverwarming het goedkoopste alternatief voor aardgas. In de wijk moet de riolering worden vervangen. Als er toch al gegraven wordt is het een goed moment om dit te combineren met de aanleg van stadsverwarming.

Subsidie voor overstap naar aardgasvrij
De gemeente wil een subsidie geven die het grootste deel van de kosten dekt. Voor het overstappen betaalt een woningeigenaar een bijdrage van 1.500 euro, ongeacht de hoogte van de daadwerkelijke kosten. Ook komt er een subsidie als een woningeigenaar elektrisch gaat koken en is er een mogelijkheid voor een renteloze lening. Dit heeft het College vastgesteld.

De overheid wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken om huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Dit is beter voor het milieu. De gemeente Rotterdam pakt de overstap van gas naar een andere manier van verwarmen op de volgende manier aan: wijk per wijk en verspreid over de tijd. In vijf wijken is gestart met de voorbereidingen. Ieder gebied is maatwerk waardoor de aanpak kan verschillen.

Vrijwillige keuze
De 142 huiseigenaren in Heindijk kunnen straks kiezen uit verschillende mogelijkheden. Dat kan variëren van volledig aardgasvrij tot gedeeltelijk, van meedoen met stadsverwarming of zelf aan de slag met een andere aardgasvrije oplossing. Een voorlichtingsteam staat klaar om met eigenaren hierover te spreken. De keuzes op een rij:

* Compleet: woning aardgasvrij verwarmen en elektrisch koken;
* Basis: overstappen op stadsverwarming en nog op aardgas blijven koken;
* Beperkt: overstappen op elektrisch koken;
* Zelf: een woningeigenaar gaat aan de slag met een ander alternatief voor aardgas dan stadsverwarming;
* Later: in de wijk zijn twee momenten om aan te sluiten op stadsverwarming: in 2021/2022 of in 2026/2027. Dit doen we om de overlast in de wijk te beperken. Een woningeigenaar kan kiezen om op het tweede moment aan te sluiten.

Stadsverwarming met subsidie
Op dit moment werkt de gemeente aan een nieuwe subsidie voor deze wijk. Het aansluiten van een woning in Heindijk, Korendijk en omgeving kost gemiddeld 14.000 euro per woning. Een woningeigenaar betaalt met de subsidie voor de overstap op stadsverwarming 1.500 euro. Voor het betalen van die 1.500 kunnen huiseigenaren een lening afsluiten.

Elektrisch koken met subsidie
Voor de overstap naar elektrisch koken biedt de gemeente ook een subsidie aan. Voor de aanschaf van een elektrische kookplaat is dit een bedrag van maximaal 500 euro subsidie.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mirjam Keunen, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, 06-28489454 of mm.keunen@rotterdam.nl