Direct naar de content

Hoge Rotterdamse onderscheiding voor Stefan Vilsmeier van Brainlab

Op 31 oktober 2014 reikt burgemeester Aboutaleb in de Burgerzaal de zesde Steven Hoogendijk Award for Medical Engineering uit aan Stefan Vilsmeier, oprichter en CEO van Brainlab AG voor zijn pionierswerk op het gebied van neuro-navigatie. Daardoor kan de bestraling en operatie van tumoren in de hersenen veiliger en effectiever worden verricht dan voorheen. Deze internationale prijs bestaat uit een zilveren medaille en een geldbedrag van € 10 000.

Het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte kent de tweejaarlijkse International Steven Hoogendijk Award for Medical Engineering toe voor wereldwijde doorbraken op het snijvlak van geneeskunde en techniek. Burgemeester Aboutaleb is Praeses Magnificus van dit genootschap, dat in 1769, werd opgericht door de Rotterdamse wetenschapper en uitvinder Steven Hoogendijk. Hij hield zich bezig met verschillende vormen van technische innovatie, waaronder de toepassing van de stoommachine voor polderbemaling.

Eerdere prijswinnaars waren Sir Alfred Cuschieri, hoogleraar chirurgie in Pisa en Dundee en pionier op het gebied van endoscopische chirurgie, en George M. Church die een grote rol speelde in de synthese van complexe moleculaire structuren en artificiële micro-organismen.

Stefan Vilsmeier
Ook het werk van Vilsmeier ligt op het terrein van de medische techniek. Brainlab AG is gevestigd in München en levert wereldwijd apparatuur en software ten dienste van neurochirurgen. Stefan Vilsmeier verricht daarmee baanbrekend werk. Al op 17-jarige leeftijd publiceerde hij een bestseller over 3D graphics en met de opbrengst daarvan startte hij in 1989 Brainlab. Het bedrijf heeft nu meer dan 1.100 werknemers en zeventien kantoren verspreid over alle continenten.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl