Direct naar de content

Hofpleintrein terug naar Rotterdam

De Stichting Hofpleintrein Rotterdam heeft een paar jaar geleden het plan opgevat om de zogenaamde Hofpleintrein naar Rotterdam terug te halen, te restaureren en deze met een nieuwe bestemming terug te plaatsen op zijn oorspronkelijke spoortracé, nu de Hofbogen. Met onder meer een bijdrage van de gemeente Rotterdam uit het Cultuurbudget gaat dit nu lukken.

De Hofpleintrein reed tussen 1908 en de Tweede Wereldoorlog over het spoor Rotterdam Hofplein – Scheveningen v.v. In de oorlog raakte het rijtuig vermist en het bleek na de oorlog eigendom geworden van de Deutsche Reichsbahn in de DDR. De trein is enige tijd in gebruik geweest als werkwagen tot deze buiten dienst raakte. Het rijtuig is tot op de dag van vandaag in Duitsland blijven staan en in 1992 bij toeval ontdekt door een Nederlandse treinliefhebber. In 1993 heeft het Spoorwegmuseum het rijtuig van de Duitse spoorwegen gekocht en sindsdien is het museum eigenaar. Het rijtuig is sinds die tijd beheerd door een private werkplaats.

Transport van het rijtuig naar Rotterdam
In februari 2018 hebben de initiatiefnemers met deelname aan het subsidie-event PitcherPerfect010 een bedrag van € 7.500 uit het Cultuurbudget van de gemeente Rotterdam verkregen. Het stichtingsbestuur streeft naar transport in 2018 uit Duitsland naar Nederland.

Uitvoering van restauratiewerkzaamheden op tijdelijke locatie
De Stichting Hofpleintrein Rotterdam heeft afspraken gemaakt met Stoom Stichting Nederland in het Kralingse Bos, waar de restauratie zal plaatsvinden. De Stichting Hofpleintrein Rotterdam zorgt voor de restauratie in de vorm van een opleidingstraject met het Hout- en Meubileringscollege (HMC). De restauratie zal naar verwachting een paar jaar in beslag nemen. Het is daarom nog niet bekend wanneer het rijtuig daadwerkelijk op de Hofbogen kan worden geplaatst. Volgens planning wordt het gehele object in 2019 verkocht aan een marktpartij. Daarna heeft de gemeente recht van opstal op (delen van) het dak. De Stichting Hofpleintrein Rotterdam zal hierover te zijner tijd in contact treden met de gemeente en/of de nieuwe eigenaar van de Hofbogen.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Kooijman-Castelijns, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, 06 – 53 78 61 01 of s.kooijmancastelijns@rotterdam.nl