Direct naar de content

Hoek van Holland binnenkort vier Hoekse Vogels rijker

De komende maanden plaatst de gemeente Rotterdam vier Hoekse Vogels. Dit is een aanvulling op de vogels die al op diverse locaties in Hoek van Holland staan. De Hoekse Vogel is een ontwerp van José Knippenberg-Fronen en maakt onderdeel uit van de meerpalenroute.

De renovatie van de Berghaven zorgde ervoor dat houten palen en steigers werden vervangen door metalen constructies. Hiermee verdween ook een historisch beeld van Hoek van Holland. Kenmerkend hierbij waren de meerpalen in de Berghaven waarop de vogels rustten en uitkeken over de Nieuwe Waterweg.

Ontwerpwedstrijd
In overleg met Rijkswaterstaat is besloten om dit cultuurhistorische beeld van Hoek van Holland te laten voortleven en de meerpalen op verschillende locaties in het gebied te (her)plaatsen. De voormalige deelgemeente schreef hiervoor een ontwerpwedstrijd uit. José Knippenberg-Fronen won deze wedstrijd met haar inzending van de Hoekse Vogel. ‘De Hoekse Vogel’ heeft een afmeting van 1,3 bij 1,5 meter en is gemaakt van roestvrij staal.

De Hoekse Vogels staan aan de Dirk van den Burgweg / L’Avenue, Hoeksebaan / Haakweg, Langeweg / Harwichweg, Houtmanstraat / Cordesstraat / Hoekse Hillweg, Strandboulevard en de Dirk van den Burgweg / Ruyterstraat.

Nieuwe locaties
BLM Boers uit Hoek van Holland is momenteel druk bezig met de productie van de vier Hoekse Vogels. Twee van de vier Hoekse Vogels worden 24 september geplaatst op de meerpalen aan de Strandweg en aan de Koningin Emmaboulevard. Deze Hoekse Vogels zijn gesponsord door de Vereniging van Eigenaren van de Strandweg en Centrum Beeldende Kunst.

De andere twee Hoekse Vogels komen aan de Badweg ter hoogte van het Zeeplein en in de Berghaven. De inrichting op beide locaties is nog niet voltooid. De Hoekse Vogels worden naar verwachting medio november op deze locaties geplaatst. De sponsoren van deze Hoekse Vogels zijn Strandbeheer B.V. en Rijkswaterstaat.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of fwa.marree@rotterdam.nl