Direct naar de content

Historische Fenixloods blijft behouden

Geschiedenis, cultuur en creatieve bedrijven in Fenixloods II

De stichting Droom en Daad mag de Fenixloods II kopen op Katendrecht. Het college van B&W van Rotterdam stemt in met het voornemen tot verkoop, omdat de plannen van Droom en Daad een goede bijdrage leveren aan ontwikkeling van Katendrecht. Op de begane grond komt een combinatie van culturele, culinaire en creatieve voorzieningen. Op de eerste verdieping wil Droom & Daad het verhaal van landverhuizers vertellen. Vanaf 1872 had het gebied rond Katendrecht en de Wilhelminapier zich ontwikkeld tot dé locatie van waaruit miljoenen de Oude Wereld verlieten op zoek naar een beter leven, in de eerste plaats, via Ellis Island, in New York. Het verhaal van deze landverhuizers is een samenwerking van het Stadsarchief, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en Wereldmuseum. Ellis Island is ook partner.

Robert Simons, wethouder voor Stedelijke Ontwikkeling en Integratie: “Droom en Daad is een Rotterdamse stichting die zich inzet voor Rotterdammers, zonder de wens daaraan geld te verdienen. Hun plan voor de Fenixloods II zorgt ervoor dat het historische gebouw behouden blijft en straks wat toevoegt voor de bewoners van Katendrecht. In de Fenixloods is straks ruimte voor cultuur, creatieve bedrijfjes en horeca, maar er zijn ook plannen voor bijvoorbeeld kinderopvang. Dat past goed bij de ontwikkeling van Katendrecht.”

Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad: ‘De Fenix vertelt een Rotterdams verhaal met een werelds perspectief. Met de transformatie van dit historische havengebouw kunnen we verbindingen leggen tussen de stad en de wereld, tussen bezoekers en bewoners, oorspronkelijke Kapenezen en nieuwkomers.’


Fenixloodsen
De geschiedenis van de Fenixloodsen is nauw verbonden met die van Rotterdam en van Katendrecht in het bijzonder. In gebruik genomen in 1923 als grootste loods ter wereld diende het enorme gebouw van gewapend beton voor de op- en overslag van goederen. In 1944 werd de loods opgeblazen door de Duitse bezetter en vanaf 1950 grotendeels herbouwd als twee afzonderlijke gebouwen. Toen kregen de loodsen ook de huidige naam: Fenixloodsen, naar het mythologische fabeldier dat in staat is telkens weer uit zijn eigen as te herrijzen. Volgens de plannen van Stichting Droom en Daad voor de Fenix II krijgt het dak in de toekomst een vrij toegankelijk uitzichtpunt met een 360 graden-uitzicht op de Maas, op Katendrecht en op Rotterdam. De plannen zullen dit jaar verder worden uitgewerkt, samen met verschillende partijen. De begane grond biedt ruimte voor culturele, culinaire en creatieve voorzieningen. De benedenverdieping blijft in zijn huidige opzet gehandhaafd tot begin 2020, dan start de verbouwing. In de naastgelegen Fenixloods I worden momenteel circa 200 woningen gerealiseerd.

Stichting Droom en Daad
Stichting Droom en Daad is in 2016 opgericht als ANBI-stichting om de stad Rotterdam blijvend mooier en beter te maken. De stichting richt zich op kunst en cultuur in de volle breedte. Stichting Droom en Daad initieert eigen projecten en ondersteunt bestaande instellingen met name op die gebieden waar Rotterdam groeimogelijkheden heeft.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Simons, 06 – 41 31 65 67 of t.breimer@rotterdam.nl

Neem voor de Stichting Droom en Daad contact op met: Boris de Munnick 06 22 978 444